O pacientă din Piatra Neamț, transferată la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Municipal Roman, a publicat în data de 17 ianuarie, pe Facebook, un articol prin care aduce mai multe acuzații personalului de la Roman. Astăzi, 19 ianuarie, purtătorul de cuvânt al spitalului răspunde acuzațiilor printr-un comunicat de presă.
inRoman.ro a contactat purtătorul de cuvânt pentru informații suplimentare, acuzațiile și răspunsurile fiind sintetizate mai jos:
- Acuzație: „am ajuns pe data de 16.01.2021 ora 21.00 și am plecat pe data de 17.01.2021 ora 13.00 … adică 16 ore de stat la UPU Roman”
- Răspuns: pacienta a ajuns la UPU ca urmare a unui accident și a necesitat ținerea sub observați. Câteodată pacienții din localitățile mai îndepărtate sunt nevoite să aștepte mai mult pentru a se disponibiliza o ambulanță.
- A: „Am stat 16 ore la UPU , 4 ore pe o targa și restul pe scaun metalic … și ups , am ajuns acolo cu dureri de coloana vertebrală ..”;
- R: din cauza fluxului mare de pacienți nu au mai fost paturi disponibile.
- A: „Am plecat și am ajuns cu branula acasă ( lucru ce este interzis )”;
- R: Nu este interzis ca un pacient să plece cu branula acasă dar nici recomandat, din cauza aglomerații s-a omis scoaterea branulei.
- A: „Am plecat pe vorbe … adică fără o hârtie sau vreun document ca am trecut pe acolo și am beneficiat de ceva …”
- R: De la UPU nu se pleacă decât, eventual, cu o recomandare către medicul curant al pacientului, nici un alt fel de document nu este înmânat pacientului la plecare.
- A: „Timp de 16 ore am băut doar apa …. acolo nu poți nici comanda mâncare și nici nu primesti mâncare …”
- R: Se poate comanda sau primi mâncare dar aceasta poate fi adusă la UPU doar de unul din portarii spitalului. Totodată, un pacient poate primi mâncare de la bucătăria spitalului dacă cere.
- A: „Nici o testare rapida la Covid … deci toți ce am stat atâta timp acolo , am avut protecție “maxima “ privind măsurile CoVid”
- R: Testele rapide se fac conform recomandărilor de la Ministerul Sanatatii. Conform metodologiei, aceste teste sunt folosite pentru pacienții cu simptomatologie confuză, cei care prezintă suspiciune de Covid-19 și pentru cazurile de contact direct cu persoane depistate pozitiv cu virusul SARS-COV-2.
- A: „Am avut in geanta doar 3 măști de unica folosință , pentru a mă proteja … am schimbat masca la câteva ore iar spre final văzând ca nu mai am alta întreb dacă pot primi o masca … răspunsul îl ghiciți ..( aveți masca ) … Nu cred ca restul pacienților ce au stat atâtea ore au schimbat o masca folosită peste 10 ore intr-un spațiu închis”
- R: Pacienților li se dau măști dacă cer.
Mai jos aveți articolul acuzator (în forma în care a fost publicat) și răspunsul spitalului (în forma în care a fost trimis pe email).
Adevarul trăit personal la Spitalul Municipal Roman 2021
Spitalul Roman nu este spital Covid , hotărând niște “inteligenți “ ca Spitalul Județean să stea gol/parțial gol cu pacienți Covid , iar Spitalul Roman sa preia atribuțiile Spitalului Piatra Neamț inclusiv urgente de pe raza Jud Neamț . ( dacă ne gândim ,Casa de Asigurari decontează serviciile oferite unității medicale prestatoare … e ușor de înțeles care este marea lupta pentru a avea Spitalul Județean spital Covid și Romanul lider la pacienții din Neamț .
Acum vreau sa trec direct la subiect .
Ieri … un cetățean ce se prezintă la Spitalul Județean Neamț unde găsește pe ușile de acces ( fosta intrare pr scări la Spitalul Nou ) un nr de telefon și ușile închise … era normal , securitatea privind accesul intr-un spital Covid
Am sunat la nr găsit pe ușă , imediat răspunde o doamna , mă direcționează spre intrarea celor de la UPU P Neamț și totul minunat … Am ajuns , un medic imediat după chestionarul Covid a început activitatea in ceea ce mă privește , explicând și necesitatea transferului meu cu o ambulantă la Spitalul Roman … o perfuzie cu ibuprofen , control general și pana la a fi efectiv real in ambulantă spre Roman … maxim 35 de min .
In ambulantă , deși frigul a pus stăpânire … am beneficiat de toată atenția cadrelor medicale cât și de o pătura … minunată pătură!!! Le mulțumesc atât pentru grija și atenție cât și pentru încurajare .
Și uite așa am ajuns la Roman in secția UPU înainte de ora 21.00
….
Am ajuns , am rămas conform protocolului pe o targa rigidă in sala de așteptare UPU Roman unde a început “așteptarea “ …..
Nu am starea necesară sa detaliez nesimțiri , abuzuri și abateri grave de la fisa postului , lucruri ce se întâmpla in acel spital in cadrul unității de primiri urgente UPU Roman … de asta o sa spun pe scurt …
Am ajuns pe data de 16.01.2021 ora 21.00 și am plecat pe data de 17.01.2021 ora 13.00 … adică 16 ore de stat la UPU Roman .
Am stat 16 ore la UPU , 4 ore pe o targa și restul pe scaun metalic … și ups , am ajuns acolo cu dureri de coloana vertebrală ..
Am făcut analize medicale , CT cap și abdomen , ecografie și rază la coloana … nu spun acum de ce … dar voi solicita analizele , in special CD CT și voi solicita interpretarea lui la un specialist …cu siguranța voi avea mari , mari surprize .. Toate aceste investigații au durat o ora .. am primit și o perfuzie in jur de ora 22.30 și asta a fost tot … restul timpului am stat ca un boschetar pe un scaun pana la ora 13.00 … ( legislația specifica un protocol privind timpul de așteptare a unui pacient intr-o unitate de urgentă , iar acesta este de maxim 240 min , urmând ca pacientul sa fie transferat pentru internare pe o secție in cadrul spitalului sau trimis acasă ) Dacă nu ar sta la bârfe și la trecut timpul , sectiile UPU ar fi in flux normal de pacienți .. iar un flux normal de pacienți ar deranja … nu mai au scuze ca sunt foarte aglomerați ….
Am plecat și am ajuns cu branula acasă ( lucru ce este interzis )
Am plecat pe vorbe … adică fără o hârtie sau vreun document ca am trecut pe acolo și am beneficiat de ceva …Am solicitat copie la tot dosarul medical și Dna doctor mi-a spus sa revin mâine sa fac cerere pentru asta .
Timp de 16 ore am băut doar apa …. acolo nu poți nici comanda mâncare și nici nu primesti mâncare …
Colegii de suferința … nu cred ca a stat cineva mai puțin de 10 ore dar recordul încă nu-l știu … acolo fiind pacienți care in 16 ore state de mine nu au primit decât un pat … era o pacienta cu tulburări mintale ( nu grave ) care deși mai plângea de durere … primea doar încurajări de gen … “Nu mai juca teatru și taci “, ajutor a primit doar pentru traseul pat /wc din partea infirmierelor
Am văzut infirmierele și brancardieri ce făceau treaba asistentelor medicale ( dus pacienți la analize , scos perfuzii și încurajat pacienții la răbdare )
DR și asistentele la ele in birou … “atacând “ holul doar pentru a explica ce cafea minunata au
Nu au fost urgente majore ( accidente rutiere grave , atac cerebral , stop cardiac sau alte probleme ce conform protocolului sunt pacienți triaj ROȘU
Jumătate din colegii de așteptare , au beneficiat de ghips , o mâna , un picior … nici o fractura externa și din 12 pacienți din totalul de 21 numărați personal …. doar 2 au fost internați … dar toți au stat minim 12 ore sa aștepte ghipsul !
Nici o testare rapida la Covid … deci toți ce am stat atâta timp acolo , am avut protecție “maxima “ privind măsurile CoVid
Am avut in geanta doar 3 măști de unica folosință , pentru a mă proteja … am schimbat masca la câteva ore iar spre final văzând ca nu mai am alta întreb dacă pot primi o masca … răspunsul îl ghiciți ..( aveți masca ) … Nu cred ca restul pacienților ce au stat atâtea ore au schimbat o masca folosită peste 10 ore intr-un spațiu închis ( nici un geam deschis ) , aparatele pentru dezinfectare aer ce erau pe perete (închise majoritatea timpului ) și peste 10 persoane intr-un perimetru cu suprafața de camera pentru 4 paturi .
Deci … ori cadrele medicale doctori , asistente ar trebui sa plece acasă cu dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor … ori totul e o manevra prin care Spitalul Roman e plin de pacienți cu ajutorul cărora conturile spitalului sunt umplute cu bani de la Casa de Asigurari de Sănătate … nu mai dezvolt afacerea de medicamente fictiv folosite pentru pacienți , consumabile , etc .
Mai am o groaza de spus privind experiența a 16 ore ca pacient la UPU Spital Roman
Maine revin prin a scrie și alte probleme .
PS : După poze , la UPU Roman e foarte aglomerat dar nu se știe ca oamenii stau minim 10 ore și așteaptă
Buna ziua.
Avand in vedere postarile din mediul on-line si acuzatiile aduse de catre doamna M. R. cu privire la timpul lung de asteptare in cadrul CPU Roman dorim sa lamurim urmatoarele aspecteː
Pacienta M. R. in vastra de 37 de ani a fost transportata din Piatra Neamt la CPU Roman cu o ambulanta SAJ in seara de 16.01.2021, la ora 21.10, policontuzionata in urma unui accident rutier.
La ora 22.00 a fost consultata de medicul CPU de garda, i-au fost recoltate analize, s-au efectuat EKG, radiografie si CT. S-a respectat timpul de asteptare, cazul fiind incadrat in cod verde de urgent, timpul maxim de asteptare pana la primul consult fiind de maxim 60 de minute.
In jurul orei 23.30, s-a efectuat examen radiologic rezultand ca pacienta nu prezinta fracturi, nici semen de pneumotorax si fara leziuni post traumatice.
Ca in orice institutie, si in spitale sunt reguli bine stabilite. Chiar daca uneori nu sunt pe placult tuturor, aceste reguli trebuie respectate.
Asadar, dorim sa lămurim circuitul pacientului în CPUː
1.ZONA DE TRIAJ
– exista un asistent permanent care stabileste prioritatea urgentelor după reguli clare, stabilite prin protocolul național de triaj.
In funcție de gradul urgentei, timpul de așteptare în triaj este de la 0 la 240 minute.
2.CONSULTUL MEDICULUI URGENTIST cu stabilirea investigațiilor necesare: analize, EKG, radiografie, ecografie, CT, tratament.
3.EFECTUAREA INVESTIGATIILOR cu așteptarea rezultatelor care pot dura câteva ore (ex. 20 de minute pentru analize hematologice, 2 ore pentru analize biochimice si câteva ore pentru radiografie, tomograf).
4.CONSULTURI DE DIVERSE SPECIALITĂȚI care pot dura , in funcție de gradul urgentei , de la câteva minute la câteva ore (chirurgii, ortopezii pot fi în sala de operatie).
Timpul prelungit de sedere în CPU se poate datora:
-complexitatii crescute ale unor cazuri grave care necesita timp și resurse umane pentru stabilizare (resuscitare, infarct, pacienti instabili);
Foaia de CPU este valabila 24 de ore astfel încât pacienții pot rămâne în CPU atat cat e nevoie pentru investigații și observare (maxim 24 de ore). Mai ales in cazul accidentelor rutiere, pacientii raman in CPU timp maxim posibil, pentru supraveghere de specialitate, pentru a fi in siguranta in cazul in care apare simptomatologie pentru acele cazuri in 2 timpi.
Nu are nimeni nici un interes sa tina pacientii mai mult decât este necesar .
Sunt unele cazuri, in aceasta perioada de pandemie, cand timpul de staționare creste și din cauza faptului ca mulți pacienți nu au cu ce se reîntoarce la domiciliu (Piatra,Tg Neamț, etc) astfel încât se așteaptă ambulantele pentru retururi.
Testele rapide se fac conform recomandărilor de la Ministerul Sanatatii. Conform metodologiei, aceste teste sunt folosite pentru pacienții cu simptomatologie confuză, cei care prezintă suspiciune de Covid-19 și pentru cazurile de contact direct cu persoane depistate pozitiv cu virusul SARS-COV-2 .
Andreea Trifan, purtător de cuvânt al Spitalului Municipal Roman
0 Comentarii