Romașcanii, buni plătitori la stat

de | 21/07/2016 | Local

Mii de romașcani au dovedit că sunt preocupați de plata taxelor și a impozitelor locale. În prima jumătate a acestui an s-au încasat 90% din sumele estimate de administrația locală pentru semestrul I al anului. De precizat că, anul acesta, persoanele care au plătit impozitele și taxele locale au avut parte de o reducere de 10% până la sfârșitul lunii iunie și nu până la sfârșitul lunii martie, așa cum a fost în anii trecuți. Reducerea a fost prelungită cu trei trei de Executiv din cauza unor modificări ale Codului Fiscal.

”Din punct de vedere al contribuțiilor, ca și persoane fizice, au beneficiat de reducerea de 10% pentru achitarea integrală a impozitului pe casă și terenul aferent – 19.188 de contribuabili, valoarea bonificației pentru aceștia s-a ridicat la 536.864 de lei, iar în ceea ce privește persoanele juridice este vorba de 513 persoane juridice care au beneficiat de reducerea de 10% pentru achitarea taxelor și impozitelor pentru terenuri și clădiri și este vorba de suma de care au beneficiat, de 293.920 de lei”, a afirmat Constantin Cudalb, purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Roman.

O altă categorie de contribuabili sunt cei care au profitat de prevederile unei Ordonanțe de Urgență adoptate anul trecut. Astfel, cei care aveau datorii la stat au putut scăpa de penalități dacă plăteau integral sumele restante. Cel mai mare nivel al încasărilor a fost înregistrat la impozitele pe teren și la taxele judiciare. ”Ca și situație a încasărilor pe primul semestru a anului 2016 putem spune că lucrurile stau bine. În sensul în care pe impozitul de transfer de pe proprietate avem 62% încasări, impozitul pe clădiri – 86% încasări, impozitul pe teren – 127% încasări, taxe judiciare – 129% încasări, impozit pe mijloace de transport – 97% încasări…. La acest moment, pe totalul la prima jumătate a anului avem 90% încasări”, a precizat primarul Laurențiu Leoreanu.

Primul an în care administrația locală a avut procent de peste 100% la încasarea taxelor și impozitelor locale  a fost anul 2015.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.