„Dacă mâine ar veni 500 de oameni, i-am angaja în trei zile”

de | 16/10/2016 | Județean, Național, Util

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Neamț a anunțat că a primit o scrisoare de intenție de la autoritățile locale din municipiul Sebeș. Conform scrisorii de intenție, în Sebeș s-au dezvoltat multe investiții, iar angajatorii au nevoie e multă forță de muncă, mai multă decât poat oferi zona. Cum s-a dezvoltat atât de mult un oraș care, împreună cu comunele arondate, ajunge la doar 60.000 de locuitori? În primul rând, datorită accesului rapid la autostradă. ”Localitatea este favorizată ca poziţionare şi racordare la reţele naţionale de infrastructură: conexiune la autostrada A1 (Sibiu-Sebeş-Arad-Nădlac), Coridorul IV pan-european, precum şi la autostrada A10 Sebeş-Turda (actualmente în construcţie), oraşul nostru dispune de gară (Magistrala CFR 200), precum şi de două autogări. De asemenea, suntem favorizaţi de intersecţia unor importante căi de comunicaţii rutiere: DN1, E81, DN7, E68 şi DN67 – Transalpina, drumul la cea mai mare altitudine din România (peste 2000 m)”, se arată într-o prezentare a municipiului.

Iar investitorii nu au întârzâiat să apară, de multe ori Sebeșul fiind numit orașul fără șomeri. Acum, nemțenii care vor un loc de muncă și sunt dispuși să se mute departe de casă, ar putea fi interesați de oferta investitorilor de dincolo de Carpați. ”Avem locuri de muncă create, sunt investiții în  derulare și va crește numărul locurilor de muncă. Primele șase firme de pe raza municipiului au deja investiții de peste un miliard de euro și sunt într-o continuă dezvoltare, își dezvoltă capacitățile de producție. Mai ales în momentul acesta, avem pe cei de la Daimler care dezvoltă astfel de investiții și e clar că pe partea de forță de muncă avem nevoie în continuare de cât mai multe persoane. Se aduc oameni și din județele de lângă Alba, de la Hunedoara și de la Sibiu, noi suntem racordați la o autostradă și asta ne permite o mobilitate relativ ușoară; de asemenea,de pe raza întregului județ vin oameni la serviciu la Sebeș. Ceea ce înseamnă că noi, cumva, am acoperit județul. Am luat câțiva indicatori, cu zone în care există un șomaj mai ridicat, considerăm că ar fi oportun să le oferim un sprijin”, a declarat Dorin Nistor, primarul municipiului Sebeș. Șeful administrației locale din această localitate s-a arătat plăcut surprins de reacția județelor Neamț și Galați, respectiv a  AJOFM Neamț și a AJOFM Galați, care au răspuns cu promptitudine scrisorii de intenție și și-au arătat disponibilitatea pentru colaborare.

Primăria Municipiului Sebeș

Primăria Municipiului Sebeș

Nevoia de forță de muncă este atât de mare, încât sute de oameni ar deveni imediat activi pe piața de muncă, după cum susține primarul municipiului Sebeș. Și unii angajatori ar fi dispuși să ofere diferite facilități angajaților. Pe de altă parte, administrația locală își adaptează viziunea pe termen mediu la realitatea actuală. ”Dacă mâine ar veni în Sebeș 500 de oameni, i-am angaja în trei zile. Discutăm de Sebeș, dar aceeași problemă este și la Alba-Iulia. Cei de la Daimler au ca obiectiv extinderea și lucrează la o investiție nouă, clar vor avea nevoie de forță de muncă. Pe partea de servicii toți agenții economici sunt deficitari, pe partea de construcții și aici stăm destul de prost. Pe industria mobilei, la fel. Un investitor care nu este pe raza municipiului Sebeș, dar este din zonă, mi-a spus că ar fi extraordinar să reușească demersul meu de a atrage forță de muncă, fiindcă cea mai mare problemă a lui este cu forța de muncă. Angajatorii sunt dispuși să găsească soluții pentru angajați, precum plata chiriei. Noi avem un obiectiv inclusiv să construm locuințe, pentru că e clar că trebuie să avem în vedere extinderea orașului din punct de vedere al spațiului locativ. Este o chestiune de durată, dar dacă ne facem temele de acum, vom reuși să ținem orașul pe linia de dezvoltare”, a precizat Dorin Nistor.

Locurile de muncă vacante la nivelul municipiului Sebeș vor fi făcute cunoscute șomerilor din Neamț prin intermediul AJOFM Neamț, pe măsură ce Agenția de la noi din județ va primi informații.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

1 Comentariu

  1. Vionea Romica

    Atata timp cat angajatii ce lucreaza in functii tesa, vor avea salarii semnificativ, mai mari decat cei ce lucreaza efectiv in producte, ca la salariu mediu pe societate, sa rezulte un salariu acceptabil, dar de neatins de catre cei din productie, ”Lasati voi orice speranta” voi, angajatorilor, traind cu ideea ca ii puteti prosti !

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.