Dincolo de statisticile seci: tată violator condamnat definitiv, vecin violator condamnat în primă instanță

de | 27/02/2018 | Justiție, Local

O statistică a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilui (DGASPC) Neamț, comunicată presei la sfârșitul anului trecut, arăta o realitate dură: în județul nostru sunt abuzați sexual 3 copii zilnic (în medie).

O copilă din Roman a scăpat, la începutul acestui an, de coșmarul abuzului sexual după ce tatăl ei a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru viol în formă repetată. Pedeapsa este definitivă, iar tatăl violator nu are voie să-și exercite drepturile părintești, să se apropie la mai puțin de 100 de metri de fiica lui, de locuința ei sau de școala la care învață, timp de trei ani după ce va ieși din penitenciar. Mama fetei a fost cea care a depus plângere în numele copilei în 2017, imediat ce a aflat de grozăvie. După ce au strâns probele, anchetatorii au cerut judecarea bărbatului în stare de arest, lucru aprobat de instanță.

Un alt caz cutremurător a avut loc în 2017 într-o comună din zona Romanului: un bărbat l-a violat pe băiatul minor al unor  vecini. Violatorul a fost, luna aceasta, condamnat de instanța de fond la nouă ani de închisoare cu executare și interzicerea mai multor drepturi, printre care și apropierea la mai puțin de 20 de metri de victimă.

Altă situație revoltătoare va fi judecată de instanță în lunile ce urmează. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman au trimis în judecată un cuplu sub acuzația de proxenetism. Anchetatorii susțin că mama și-ar fi dat fiica minoră „la produs” cu ajutorul tatălui vitreg al celei din urmă. Bărbatul era taximetrist și racola clienții, mama se ocupa de negocierea prețului, iar minora trebuia să satisfacă clienții în diferite hoteluri/moteluri din Roman sau acasă la inculpați. Oamenii legii au fost sesizați despre aceste fapte de tatăl natural al minorei, care este încarcerat în Penitenciarul Bacău într-o altă speță.

Conform spacialiștilor DGASPC Neamț, cauzele abuzurilor sunt lipsa de educație, consumul de alcool, lipsa valorilor morale, sărăcia, abundența de materiale pornografice în mass-media și în mediul virtual, legislația incompletă sau prea blândă cu agresorii, dar și cu familiile care își abuzează copiii.

Dacă bănuiţi că un copil este sau a fost victima unui abuz, este deosebit de important să vă păstraţi calmul şi să aveţi o discuţie liniştită. Nu-l supuneţi unui interogatoriu, ci realizați un interviu de protecție, pentru a vă asigura că acest copil este în afara oricărui pericol. Anunţaţi imediat autorităţile! Sunați la telefonul DGASPC Neamț: 0233.983, apelabil non-stop și veți primi sprijin și îndrumare.” – DGASPC Neamț
  • Detaliile despre cele trei cazuri au fost omise intenționat, pentru protecția victimelor.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.