În Neamț sunt abuzați zilnic cel puțin trei copii: „Ei nu pot opri abuzurile! Noi putem!”

de | 13/11/2017 | Județean, Social

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Neamț, în parteneriat cu Organizația Salvați Copiii – Filiala Neamț, lansează campania „Ei nu pot opri abuzurile! NOI PUTEM!“ ce are ca obiectiv realizarea unor acțiuni de informare și conștientizare care să conducă la reducerea numărului de cazuri de maltratare a copilului.

Campania are loc în contextul în care pe data de 19 noiembrie se serbează Ziua Internaţională împotriva abuzului şi violenţei asupra copilului, iar pe 20 noiembrie, Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului.

Cazurile de abuz asupra copiilor sunt numeroase și ajung în atenția noastră tardiv, după ce au fost comise, noi încercând să pansăm «rănile» sufletești ale copilului și având grijă ca acesta să fie în siguranță. Pentru a diminua sau chiar eradica fenomenul credem că este nevoie de educație timpurie a copiilor pentru a fi învățați să nu devină victime și este necesară implicarea cadrelor didactice și a altor actori sociali pentru a recunoaște stadiile incipiente ale abuzului și a le semnala de urgență.

Cristina Păvăluță, directorul general al DGASPC Neamț

Campania va consta în activități de informare și educare susținute de specialiștii Direcției în cât mai multe școli și grădinițe din județ. De asemenea, se dorește implicarea directă și reactivă a cadrelor didactice. Campania își mai propune să implice și alți membri ai comunităților, de la reprezentanții Bisericii, până la asistenții sociali de la nivelul primăriilor. DGASPC Neamț va pune la dispoziția tuturor unităților de învățământ o serie de resurse educaționale ce pot fi utilizate la clasă.

De precizat că în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2017 s-au înregistrat 494 de cazuri de maltratare, dintre care 24 s-au soluționat cu preluarea copiilor în regim de urgență din familiile acestora. În 2016 au fost victime ale abuzurilor 642 de copii, 37 ajungând în centre sau la asistenți maternali, iar în 2015 au fost 648 de cazuri de abuz. Conform aceleași statistici, în Neamț sunt abuzați, zilnic, sexual 3 copii (în medie) și fizic 4 copii (în medie).

Cauzele abuzurilor sunt lipsa de educație, consumul de alcool, lipsa valorilor morale, sărăcia, abundența de materiale pornografice în mass-media și în mediul virtual, legislația incompletă sau prea blândă cu agresorii, dar și cu familiile care își abuzează copiii.

Dacă bănuiţi că un copil este sau a fost victima unui abuz, este deosebit de important să vă păstraţi calmul şi să aveţi o discuţie liniştită. Nu-l supuneţi unui interogatoriu, ci realizați un interviu de protecție, pentru a vă asigura că acest copil este în afara oricărui pericol. Anunţaţi imediat autorităţile! Sunați la telefonul DGASPC Neamț: 0233.983, apelabil non-stop și veți primi sprijin și îndrumare.

 

 

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.