CJ va trata drumurile județene. Când le va și asfalta?

de | 05/02/2016 | Administrație, Local

Printr-un comunicat de presă, reprezentanții Consiliului Județean Neamț ne anunță că în acest an se va introduce o activitate nouă în ceea ce înseamnă întreţinerea infrastructurii rutiere, urmând a se executa tratamente pe drumuri.

„Tratamentele pe care le vom efectua au apărut ca o necesitate în urma unor studii şi a recensămintelor rutiere de anul trecut, care arată că a crescut foarte semnificativ traficul rutier pe multe drumuri judeţene. Prin tratamentele ce urmează a fi executate va creşte gradul de fiabilitate a stratului de uzură aşternut pe carosabil“, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Dan Manoliu.

Din păcate, situația nu este chiar atât de optimistă. Rețeaua de drumuri județene din Neamț are o lungime de 725 de kilometri, din care, în anul 2015, aproape 230 de kilometri erau doar pietruiți. Planuri prea mari legate de asfaltare nu sunt, fiindcă bugetul pentru investiții la acest capitol a intrat la apă anul acesta. Astfel, se vor face lucrările cele mai urgente și se vor continua proiectele începute.

Lucrări aflate în stadiu avansat de realizare şi care vor fi terminate în 2016 sunt pe DJ 157I Bozienii de Sus – Ruginoasa; DJ 207A Roman – Bâra – Nistria; DJ 157J Podoleni – Negriteşti şi DJ 156C Tazlău – Casa de Copii. De asemenea, s-au alocat sumele necesare pentru terminarea lucrării pe porţiunea de drum Stejaru – Horia – Valea Ursului (DJ 207C), calea de rulare şi lucrările adiacente. Sunt în diferite stadii – licitaţii şi anunţuri de licitaţii – trei tronsoane de drumuri judeţene: reabilitare şi moderizare DJ 157C – DN15 Viişoara, Bisericani (analiza dosarelor ofertanţilor este în evaluare); modernizare DJ 280 limita judeţului Iaşi – Bâra (urmează a se scoate lucrarea la licitaţie); modernizare tronson Bucium – Valea Ursului, pe DJ 159 (în curând va fi organizată licitaţia). Pentru opt obiective s-au prevăzut cheltuieli de întocmire a documentaţiei tehnico-economice. Se urmăreşte modernizarea DJ 209B Mălini – Borca; modernizarea DJ 155M Târpeşti – Ţolici; reparaţii capitale la podul de beton de pe DJ 159C, la Frunzeni; reparaţii capitale la podul de beton de pe DJ 155G de peste râul Cracău, la Bodeşti; consolidare DJ 280 Bâra – Stăniţa; consolidare DJ 207A Roman – Bâra – Nistria (va fi continuat cu o lucrare nouă proiectul finalizat); modernizare DJ 157H Girov – Dochia – Mărgineni şi reabilitare şi modernizare axa transport Piatra Neamţ – Făurei – Horia – Icuşeşti, până la limita cu judeţul Bacău. Vicepreşedintele Dan Manoliu a mai declarat că suma totală prevăzută pentru investiţii este de 7 milioane de lei, iar 11 milioane s-au alocat pentru întregul capitol de reparaţii, întreţineri curente şi deszăpeziri, din care se vor finaliza cele patru proiecte mai vechi.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.