Micii infractori dublează numărul infracțiunilor stradale

de | 07/02/2016 | Local, Social

Prima întâlnire a membrilor Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Neamț din acest an a fost prilej de noi discuții referitoare la infractorii fără răspundere penală. Prezenți la ședința ATOP care a avut loc la Roman, șeful Poliției Neamț și cel al Poliției Roman au spus că numărul de infracțiuni ar scădea simțitor dacă împotriva infractorilor-copii s-ar putea lua măsuri concrete.

”În anul 2015 au fost înregistrate 254 de infracțiuni stradale, dintre care 55 au fost tâlhării. Dacă dăm la o parte acest segment de infracționalitate (n.r. – juvenilă), cred că scădem undeva cu aproape 60% din infracționalitatea stradală”, a afirmat comisarul-șef Dragoș Bălău, șeful Poliției municipiului Roman. Pentru a ține sub control fenomenul, unii dintre minorii cu vârstele cuprinse între 14 și 16 ani au fost arestați pentru tâlhăriile comise. Este vorba doar de cei mai ”productivi” dintre ei, fiindcă legea nu permite instanței să dispună cu ușurință o asemenea măsură în cazul unui minor. Cei arestați sunt trimiși într-un centru specializat pentru o perioadă de timp, dar se întorc în stradă după un an sau doi, ori chiar după câteva luni.

Primarul municipiului Roman, Laurențiu Leoreanu,  a revenit cu invitația ca autoritățile centrale să beneficieze de mâna întinsă de la Roman referitor la delicvența juvenilă, cerând ATOP să facă demersuri în acest sens. Este vorba despre o idee pe care șeful administrației locale a lansat-o în urmă cu un an: clădirea fostului Liceu nr.1 să fie amenajată pentru a deveni centru regional pentru reeducarea minorilor. În 2015, primarul a spus că această inițiativă a fost transmisă și către Parlamentul României, dar fără niciun rezultat.

Situația infractorilor minori nu este singura care, din cauza legislației, le scapă printre degete polițiștilor. ”Conform actualei legislații din domeniu, discutăm despre împăcare în cazul infracțiunii de furt sau de înșelăciune. Și atunci devenim mai mult niște recuperatori decât organe de aplicarea a legii. Sperăm ca, pe modificare de lege,  să reușim să scoatem din codul penal această posibilitate de împăcare la infracțiunea de furt pentru că autorii acestor infracțiuni nu rămân cu nimic, nici măcar în cazier. Iar atunci când îi prindem de două, trei, cinci sau șase ori, ei au cazierul curat”, a explicat comisarul-șef Paul Tablan, inspectorul-șef al IPJ Neamț.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

1 Comentariu

  1. aurel

    numarul mare de minori care comit infractiuni de orice natura fara a avea teama ca ar putea fi trasi la raspundere,creste si aceasta categorie prinde ,,gustul”bunurilor obtinute fara munca si a faptului ca terorizand copii,batrani si persoane izolate detin puterea strazii.nu este de gluma daca nu se vor lua masuri va trebui ca in cazul in care am dori sa facem o plimbare sa o facem in grup si sa ne luam masuri de autoaparare.

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.