Lipsa de personal din cadrul Poliției municipiului Roman nu este o noutate. Începând cu anii 2009-2010, problema a devenit mai mare de la an la an, lucru recunoscut cu năduf de șefii Poliției și resimțit din plin de romașcani. Chestiunea organigramelor incomplete nu este specifică doar Romanului, astfel că actuala conducere a Poliției Române a decis anumite modificări
”În nenumărate rânduri am ridicat problema, domnul inspector-șef cunoaște, cred că la fel de bine ca și mine problematica lucrătorilor. Avem o lipsă destul de accentuată a efectivelor, nu numai în stradă, a efectivelor de poliție în general. Dacă ne referim strict la stradă, făcând o comparație cu anul 2007 suntem, undeva, la o treime din efective. Pe partea de investigații criminale suntem la două treimi din ce ar trebui. Ne așteptăm, în perspectivă, ca situația să cunoască o îmbunătățire. Din toate informațiile pe care le avem va crește numărul ofițerilor prin deschiderea aceasta de a promova ofițeri din rândul agenților de poliție, prin examen. Acest lucru se va întâmpla în cursul lunii viitoare. Strict la nivelul Poliției municipiului Roman vor fi trei ofițeri. Pe partea de agenți există perspectiva de a angaja, dar nu știu exact numărul”, a spus comisarul-șef Dragoș Bălău, șeful Poliției municipiului Roman, răspunzând unei întrebări adresate de Adrian Bourceanu, președintele Autorității Teritoriale de Ordine Publică Neamț, referitor la numărul de lucrători.
Primele schimbări vor avea loc la sârșitul lunii martie. Nu prin angajări, ci prin avansarea unor agenți de poliție. ”Pe 19 martie este examenul pentru agenții care vor să devină ofițeri. Trei posturi de ofițer sunt pentru Poliția municipiului Roman, un post este pentru Biroul economic, care are activitate la Roman, iar pentru secțiile de poliție Săbăoani și Români sunt alte două posturi disponibile”, a anunțat comisarul-șef Paul Tablan, inspetorul-șef al Insepctoratului de Poliție Județean Neamț.
Colegi noi vor avea polițiștii romașcani după angajările ce vor aduce în Ministerul de Interne civili. Astfel, orice persoană care își dorește să îmbrace uniforma de apărător al legii va putea participa la examen pentru a intra în sistem, chiar dacă nu a urmat o instituție de învățământ specială, așa cum este Școala de Agenți de Poliție de la Câmpina sau Academia de Poliție. Cât de bună este această variantă și cât de ușor se vor integra civilii? ”Dacă am avea altă soluție, am alege-o. În 2008, când au mai avut loc astfel de angajări din sursă externă a fost o loterie; parte s-au acomodat, parte au părăsit sistemul. Dar, pentru deficitul major de personal este singura soluție pe care o avem la îndemână. Încercăm să împletim experiența cu tinerețea, pentru acomodarea polițiștilor din civilie. Acum nu avem altă soluție”, a precizat comisarul-șef Paul Tablan.
La începutul acestei luni, Ministerul Afacerilor interne a anunțat că ”începând cu 15 februarie, vor fi inițiate procedurile de încadrare din sursă externă pentru un număr de 2.500 de posturi destinate structurilor operative”.
0 Comentarii