Statul dă bani pentru a trimite copiii la grădiniță

de | 09/02/2016 | Educație, Național

Începând cu săptămâna viitoare, fiecare familie cu venituri reduse va primi bani pentru a trimite copiii la grădiniță, fiecare copil fiind sprijinit de statul român cu un tichet în valoare de 50 de lei. Stimulentul se acordă familiilor cu mai puțin de 284 de lei venituri lunare pe membru de familie (2 x Venitul Minim Garantat pentru o persoană singură) și este condiționat de prezența zilnică a celor mici la grădiniță. Ajutorul famiilor cu venituri modeste a fost decis ărin intermediul Legii nr. 248/2015 , sau Legea „Fiecare Copil în Grădiniţă”.

”Legea nr. 248/2015 răspunde obiectivelor Strategiei Europa 2020, cu privire la reducerea abandonului şcolar (la 11.3%), a sărăciei şi inechității sociale . În 2014 rata abandonului şcolar în România ajunsese la 18.5% şi se estimează că în prezent doar unul din trei copii săraci beneficiază de educaţie timpurie. Potrivit Ministerului Muncii, mai mult de 111.000 de copii sunt eligibili pentru a primi tichetul social pentru grădiniță. Sunt cifre îngrijorătoare ce reflectă o realitate pe care încercăm să o îmbunătăţim, şi pe această cale”, se precizează într-un comunicat al Prefecturii Neamț.

Programul ”Fiecare Copil în Grădiniță” va fi finanțat, în 2016, cu suma de 55,5 milioane de lei, asigurată de la bugetul de stat. Guvernul a aprobat, printr-o hotărâre, repartizarea pe județe a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate. Suma alocata judetului Neamţ in anul 2016 pentru finanţarea tichetelor sociale, conform prevederilor Legii nr.248/2015 este de 1.452.000 lei.

Toate detaliile pentru implementarea acestei legi le-au fost explicate primarilor și directorilor de școli marți, 9 februarie, în cadrul unei ședințe la care au fost peste 250 de participanți. La întrunire au mai fost prezenți subprefectul judeţului, vicepreşedintele Consiliului judeţean, reprezentanţi ai conducerii Inspectoratului Şcolar judeţean, ai Agenţiei judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială și ai Administraţiei judeţene a Finanţelor Publice, dar și reprezentanți ai Asociației Ovidiu Ro, asociație care a luptat pentru ca acest program, destinat inițial copiilor de etnie romă, să devină un program național. Timp de cinci ani, OvidiuRo a implementat acest program pilot cu finanțare privată și prin voluntariat. Începând cu 15 februarie, costul tichetelor sociale pentru grădiniță este acoperit de la bugetul de stat iar responsabilitățile implementării eficiente a programului revin primarilor și directorilor de școală.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.