Firmă dată în judecată pentru o groapă nesemnalizată

de | 18/02/2016 | Fără categorie

Firma Occidental Construct SA a fost trimisă în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman pentru vătămare corporală din culpă și lucrări neautorizate pe domeniul public. Cazul care a ajuns în fața instanței de judecată a avut loc în vara anului 2014. Atunci, un adolescent a căzut cu bicicleta într-o groapă de doi metri.

Incidentul a avut loc într-o seară în care ploua torențial, iar polițiștii au stabilit că totul s-ar fi produs în jurul orei 22.20. Tânărul de 16 ani circula cu bicicleta pe bulevardul Republicii. Ajuns la intersecția cu strada Primăverii, în zona magazinului Aya-laltă, tânărul a căzut, cu tot cu bicicletă, în groapa care se afla pe sensul lui de mers. La scurt timp după producerea accidentului, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Neamț au comunicat faptul că ”în urma verificărilor efectuate s-a stabilit că în acea zonă se efectuează lucrări pentru modernizarea reţelei de apă, iar locul era semnalizat, fiind montat şi un indicator rutier de “ocolire prin stânga”. Poliţiştii continuă cercetările pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor în care s-a produs accidentul şi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de vătămare corporală din culpă şi efectuarea de lucrări neautorizate în zona drumului public”.

După accident, victima a fost transportată de urgență la Spitalul de Urgență Roman și, ulterior, transportată la Spitalul de Neurochirurgie din Iași. Mama adolescentului spune că perioada ce a urmat a fost una dificilă. ”Evenimentul s-a produs în 2014, pe 9 iulie. Lucrările au fost lăsate neamenajate, fără atenționările impuse de lege, groapa respectivă fiind pe carosabil și în condițiile de atunci, fiind și noapte și nefiind nici semnalizată corespunzător, nefiind protejată, a căzut. A suferit o fractură craniană, cu hematom extradural, ceea ce a impus internarea de urgență la Spitalul de Neurochirurgie din Iași, unde a stat internat aproape o lună. În urma tratamentului și a spitaliării, hemtatomul s-a resorbit, dar zona respectivă a rămas foarte sensibilă, în continuare, la factorii de stres, la o eventuală altă lovire. Suferința și durerea nu s-au încheiat odată cu externarea din spital. A urmat o perioadă lungă de recuperare, controale dese la neurochirurgie și, bine-nțeles, luarea unui tratament medicamentos care să permită refacerea zonei cu leziunea respectivă”, povestește Cristina Aruxandei, mama tânărului accidentat.

Aceasta a explicat că principalul motiv pentru care a apelat la autorități în a căuta răspunsuri este dorința de a preveni și alte situații similare. ”Scopul demersului nostru împotriva unei fapte pe care o considerăm rele este prevenirea altor repetări ale unei asemenea situații. Considerăm că, dacă am fi fost lipsiți de reacție, cu siguranță cei vinovați n-ar lua nicio măsură pentru a se îndrepta, nu și-ar asuma niciodată consecințele faptelor lor și, de aceea, am considerat că este bine ca cei care nu au respectat legea să suporte consecințele, pentru ca asemenea situație să nu mai producă prejudicii grave și altor persoane”, a adăugat Cristina Aruxandei.

Reprezentanții firmei Occidental Construct au precizat că regretă incidentul și că vor lăsa justiția să își facă treaba. Cazul se află pe rolul instanței de fond, astfel că decizia Judecătoriei Roman va putea fi atacată. Rămâne de stabilit și ce autorizație lipsea firmei de construcții, întrucât lucrările erau efectuate la comanda administrației locale.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.