Mamă judecată pentru că și-a înjunghiat copilul

de | 18/02/2016 | Fără categorie

O femeie din Stănița este judecată de magistrații romașcani pentru că, în urmă cu doi ani, și-a înjunghiat fiica și l-a bătut pe fiul ei. În urma celor petrecute a fost anunțată Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Neamț, iar cei doi copii – care, la acel moment, aveau trei și, respectiv șase ani – au fost preluați de urgență din familie și dați în grija unui asistent maternal.

Cazul a ajuns de curând în faza de judecată, mama copiilor riscând să fie condamnată pentru faptele sale și decăzută din drepturile părintești. Între timp, copiii sunt îngrijiți de asistentul maternal, iar mama este într-o altă relație și așteaptă un alt copil.

Cifrele suferinței copiilor

În 2015, specialiștii Serviciului de Prevenire și Intervenție Rapidă în Cazuri de Abuz, Neglijare, Exploatare din cadrul DGASPC Neamț au instrumentat 650 de cazuri de abuz asupra copiilor. Numărul sesizărilor primite a fost în creștere comparativ cu 2014, cînd au fost 611 cazuri de maltratare a copiilor.

Au fost peste 200 de cazuri de neglijare, 100 de cazuri de abuz emoțional, peste 50 de situații de abuz fizic precum și 30 de cazuri de abuz sexual. În toate situațiile, specialiștii Serviciului Abuz au acordat servicii sistemice (evaluare, consiliere psiho-socială, consiliere juridică) în colaborare cu autorităţile locale şi cu sprijinul resurselor comunitare. De asemenea, au fost propuse 53 de măsuri de protecție specială dintre care 28 au fost reprezentate de plasamente în servicii de tip rezidențial, patru plasamente familiale, 15 plasamente la asistenți maternali profesioniști și s-au instituit șase măsuri de supraveghere specializată în familie. Pe parcursul anului 2014 s-au instituit 45 de plasamente în regim de urgență. Numărul mai mare de cazuri față de anul 2014 este dat, în opinia specialiștilor, unei implicări mai atente a cetățenilor și, în special,  a cadrelor didactice.

„S-a constatat pe parcursul anului trecut o mai mare implicare a comunității în sesizarea cazurilor de abuz. Oamenii au devenit mai responsabili iar acest lucru i-a făcut mai atenți la nevoile copiilor din jurul lor. Din păcate însă, aceste aspecte sunt singurele pozitive, întrucât este vizibil că avem un număr mult prea mare de situații de maltratare a copiilor. Este trist pentru că mulți adulți nu înțeleg ce consecințe dramatice pot avea greșelile lor. Copiii au nevoie de iubire, de grijă, atenție și respect pentru că doar astfel pot păși cu încredere în viitor“, a declarat Cristina Păvăluță, directorul general al DGASPC Neamț.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.