Nevoiți să încalce legea pentru a salva oameni și bunuri

de | 22/02/2016 | Fără categorie

Legislația greoaie și lipsa de finanțare din cadrul comunelor duc la situații cu iz de ilegalitate în mai multe localități din județul Neamț. Oameni care lucrează în cadrul unor Servicii voluntare pentru situații de urgență (SVSU) din județ au de ales între a respecta litera legii sau a sări în ajutorul celui aflat în nevoie.

Semnalul de alarmă este tras de inspectorul-șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț, într-un raport privind activitatea pe anul 2015 referitor la constituirea, dotarea și încadrarea serviciilor voluntare pentru situații de urgență. Acesta explică, în document, că ”autospecialele care nu sunt înmatriculate sau sunt înmatriculate pe comună participă, totuși, la intervenții. Acest aspect contravine prevederilor legale în vigoare, deoarece conducerea pe drumurile publice a unui vehicul neînmatriculat constituie infracțiune”.

O altă problemă este aceea că, din cauza bugetelor mici, ”nu se poate asigura încadrarea posturilor de conducători autospeciale de intervenție”.

Nu de puține ori, pe parcursul anilor, SVSU ale comunelor au salvat vieți omenești, pentru că reprezentanții acestora au fost primii care au ajuns la fața locului și au intervenit. În 2015, SVSU din Neamț au participat la aproape 500 de intervenții, cele mai multe fiind incendii.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.