Polițiștii caută 10.000 de colegi

de | 24/02/2016 | Județean, Util

Guvernul României a creat azi, 24 februarie, un nou cadru de recrutare a polițiștilor. Prin ordonanța de urgență adoptată azi, polițiștii din toată țara vor avea, în curând mai mulți colegi, din rândul celor care au părăsit sistemul, dar și persoane din sursă externă.

Prin actul normativ adoptat se dă posibilitatea reîncadrării în funcție a foștilor polițiști care au încetat raporturile de serviciu la cerere, prin demisie, prin numirea într-o altă funcție publică, ca urmare a reorganizării unității de poliție ori după pierderea capacității de muncă, dar pe care între timp și-au recăpătat-o. La reîncadrare, polițiștii vor primi aceleași grade profesionale pe care le dețineau la data trecerii lor în rezervă.

Nu vor putea fi reîncadrați foștii polițiști ale căror raporturi de serviciu au încetat la împlinirea vârstei și a celorlalte condiții de pensionare ori ca urmare a destituirii din poliție, acordării calificativului nesatisfăcător în urma evaluării anuale, condamnării prin hotărâre judecătorească definitivă, nepromovării examenului de definitivare în profesie, nedefinitivării studiilor cerute de lege sau încadrării frauduloase.

De asemenea, prin actul normativ adoptat astăzi se instituie posibilitatea ocupării funcțiilor de polițist cu personal recrutat din “sursă externă“, prin încadrare directă, în condițiile în care există un deficit de polițiști care nu poate fi acoperit doar prin formarea personalului în instituțiile de învățământ ale ministerului.

O altă reglementare adusă de actul normativ vizează instituirea unei reguli potrivit căreia raporturile de serviciu ale polițiștilor încadrați direct să nu poată fi modificate prin delegare, detaşare, mutare și transfer, timp de cel puţin trei ani de la numirea în prima funcţie, cu excepția situației în care intervine reorganizarea unității.

Despre criza de polițiști și cum văd șefii Poliției Neamț încadrările din sursă externă, inroman.ro a scris aici: https://inroman.ro/2016/02/07/politistii-romascani-spera-la-noi-colegi-722/

”În nenumărate rânduri am ridicat problema, domnul inspector-șef cunoaște, cred că la fel de bine ca și mine problematica lucrătorilor. Avem o lipsă destul de accentuată a efectivelor, nu numai în stradă, a efectivelor de poliție în general. Dacă ne referim strict la stradă, făcând o comparație cu anul 2007 suntem, undeva, la o treime din efective. Pe partea de investigații criminale suntem la două treimi din ce ar trebui. Ne așteptăm, în perspectivă, ca situația să cunoască o îmbunătățire. Din toate informațiile pe care le avem va crește numărul ofițerilor prin deschiderea aceasta de a promova ofițeri din rândul agenților de poliție, prin examen. Acest lucru se va întâmpla în cursul lunii viitoare. Strict la nivelul Poliției municipiului Roman vor fi trei ofițeri. Pe partea de agenți există perspectiva de a angaja, dar nu știu exact numărul.” – comisarul-șef Dragoș Bălău, șeful Poliției municipiului Roman, 7 februarie 2016.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.