Șezătoare inedită la „Sfântul Dumitru”

de | 25/02/2016 | Educație, Local

Elevi de la școlile ”Calistrat Hogaș” și ”Carol I” au desfășurat o activitate mai aparte joi, 25 februarie. Elevii s-au întâlnit în biserica ”Sfântul Dimitrie”, din cartierul muncitoresc și au participat la o șezătoare. Șezătoarea a fost organizată în cadrul unui partereniat între biserică și școală, iar copiii au învățat de la adulți despre obiecte tradiționale și cum erau folosite acestea de părinți și bunici, au avut momente artistice și au degustat bucate tradiționale.

sezatoare 01

Profesor Luminița Boloca

”Astăzi are loc prima șezătoare, în parteneriat cu biserica ”Sfântul Dimitrie” Roman și Școala ”Calistrat Hogaș”. Această activitate tip șezătoare a fost gândită de părintele paroh Vasile Strat, împreună cu preotul Liviu Iancu, pentru a întări și mai mult și a diversifica gama activităților care se desfășoară în parteneriatul permanent între școala noastră și biserica ortodoxă din parohie. O colaborare la fel de bună avem cu biserica catolică ”Sfântul Ieremia”. Această șezătoare care astăzi se adresează în special generației tinere, elevilor din învățământul gimnazial, are contribuția de a le reaminti copiilor, de a aduce în atenția tinerelor generații tradiții și obiceiuri vechi românești. În momentul în care societatea românească cunoaște o evoluție tehnologică de amploare, în condițiile în care internetul și calculatorul răpesc bună parte din timpul alocat copiilor, preoții parohiei Sfântul Dimitrie și cadrele didactice din școlile generale Calistrat Hogaș și Carol I s-au gândit că în beneficiul copiilor este să aducă informații din acest domeniu: tradiții, obiceiuri, îndeletniciri și meșteșuguri din vechime”, a afirmat Luminița Boloca, directorul școlii ”Calistrat Hogaș”.

sezatoare 08

Preot Mario-Doro Ciucanu

”Poporul român, din cel mai vechi timpuri, a primit, păstrat și transmis un neprețuit tezaur spiritual în care se reflectă bogăția sa artistică și înclinația pentru frumos. Românul a știut mereu să-și cânte bucuriile, tristețile, a știut întotdeauna să muncească, să se roage și să lupte pentru glia sa strămoșească și dacă e să ne aducem aminte de vorbele poetului, care ne spune: Ți-ai mânat de veacuri turmele pe plai/Din stejarul Romei tu, mlădiță ruptă/ Dar cumplitu fosta când te-au dus la luptă Ștefan și Mihai”, a spus preotul Mario-Doro Ciucanu, secretar la Protopopiatul Roman.

Preotul paroh de la ”Sfântul Dumitru” a vrut să desfășoare această activitate încă din urmă cu doi ani, dar proiectele pentru parohie l-au împiedicat să facă acest lucru. ”În schimb, anul acesta, cu îndemn din familie și consiliu parohial, am organizat șezătoarea. Sunt aici tineri de toate vârstele, să transmitem câteva îndeletniciri ale oamenilor în vârstă către generația tânără”, a spus preotul Vasile Strat, parohul bisericii ”Sfântul Dimitrie”.

În praznicarul de lângă biserică, ”tinerii” trecuți de prima tinerețe au amenajat o expoziție cu obiecte tradiționale, obiecte pe care unii le găsesc și acum în curtea și locuința bunicilor. Oamenii, îmbrăcați în costume populare vechi de aproape o sută de ani, le-au explicat copiiilor la ce folosea fiecare obiect și cum era viața în urmă cu jumătate de secol.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.