Monumente romașcane: Casa Ioachim

de | 26/02/2016 | Cultură, Local

Casa Ioachim – Biblioteca municipală „George Radu Melidon”

Clădirea în care funcţioneză biblioteca din Roman a fost ridicată în anul 1864 de către negustorul Vasile Ioachim şi este clasificată, în prezent, ca monument istoric de arhitectură. La sfârşitul secolului al XIX-lea era cunoscută drept Sămeşia sau Casa Sameşului (funcționar administrativ din trecut, îndeplinind funcția de contabil, casier și strângător de biruri pe județ), iar de la începutul secolului XX, devine Casieria urbei Roman, iar mai apoi Administraţia Financiară. Din 1974, funcţionează ca spaţiu public de lectură şi împrumut de carte, precum şi ca unul din puţinele lăcaşuri romaşcane de cultură, îndeosebi datorită activităţii Asociaţiei culturale cu acelaşi nume – „G.R. Melidon”, care îşi are sediul în incinta bibliotecii.

În timp, clădirea s-a deteriorat, în special din cauza vechimii de peste 150 de ani şi a celor trei cutremure majore din anii 1940, 1977 şi 1985. A suferit numeroase intervenţii de consolidare şi restaurare parţială în perioada 1992-1996, după care lucrările au fost sistate din lipsă de fonduri. Între 2012 şi 2016 au avut loc cele mai ample lucrări de restaurare şi modernizare, atât la interior, cât şi la exterior, precum şi de reconstrucţie a clădirilor anexe. Biblioteca municipala „George Radu Melidon” reprezintă un edificiu unicat ca stil arhitectonic între reperele Romanului de altădată.

Începând cu luna mai 2016, Biblioteca va fi redeschisă publicului iubitor de carte şi cultură. Singurul obiectiv care nu a fost încă atins de conducerea bibliotecii este cel al obţinerii statutului juridic, care ar permite includerea instituţiei, atât de dependentă acum de bugetul local, în proiectul naţional de revigorare şi adaptare la normele europene de dezvoltare culturală. Aceasta ar permite inclusiv atragerea de fonduri nerambursabile, ca urmare a derulării unor proiecte viabile în cadrul unor parteneriate intracomunitare cu alte biblioteci publice sau ONG-uri cu statut cultural.

Articol scris de Daniel Marcu

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.