Ecusoane pentru morții săraci

de | 01/03/2016 | Fără categorie

Administrația locală vrea să ajute familiile fără posibilități materiale să-și înmormânteze persoanele dragi lor, care trec în neființă. Pentru ca întoarcerea „în țărână” – așa cum se spune la slujba de pomenire a celor adormiți – să nu se facă haotic, Consiliul Local va dezbate și, probabil, va aproba un regulament pentru înhumarea persoanelor fără posibilități materiale, care decedează pe raza municipiului Roman.

Regulamentul va fi aplicat de angajații Direcției de Asistență Socială Roman și, în principal, este vorba de realizarea în regim de urgență a unei anchete sociale pentru a se stabili dacă persoana care solicită sprijin financiar din partea Primăriei Roman se încadrează în condițiile impuse pentru a fi potențial beneficiar. Dacă persoana decedată nu are familie sau alte rude, costurile înmormântării cad în sarcina administrației locale. Conform proiectului de regulament, „în cazul decesului unei persoane din familia beneficiară de ajutor social sau al persoanei singure beneficiare de ajutor social, ajutorul de înmormântare acordat este în cuantum de 50 % din ajutorul de deces stabilit în cazul pensionarului, prin sistemul asigurărilor sociale de stat. Ajutorul se acordă unei singure persoane, care poate fi după caz, soţul supravieţiutor, copilul, părintele, tutorele, curatorul, moştenitorul în condiţiile dreptului comun sau, în lipsa acestuia, persoana care dovedeşte că a suportat cheltuielile cu înmormântarea”. Ajutorul de deces stabilit în cazul asiguratului sau pensionarului este, anul acesta, în valoare de 2.681 lei. Prin urmare, ajutorul oferit de administrația locală va fi de 1.340,5 lei.

Din același document mai reiese faptul că trupurile „persoanelor neidentificate nu pot fi incinerate și nici predate unor instituții medicale pentru efectuarea unor studii de cercetare științifică medicală; aceste cadavre trebuie înhumare în cimitir în gropi individuale.” De asemenea, că „persoanele decedate care fac parte din categoria persoanelor decedate pe raza Municipiului Roman, cu sau fără sustinători legali, lipsite de posibilităti materiale trebuie să poarte în mod obligatoriu un ecuson confecționat dintr-un material rezistent pe care să fie inscripționat numărul IML și data decesului. Proiectul nu explică rolul acestor ecusoane ”rezistente”.

În pachetul minim pentru efectuarea înhumării vor fi incluse un sicriu, o cruce din lemn și transportul cu o firmă de pompe funebre.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.