Ziua mamei pentru copiii fără mamă

de | 08/03/2016 | Fără categorie

Cei mai mulți dintre noi sărbătorim 8 martie oferind cadouri, flori, mărțișoare sau măcar un gând bun celor care ne-au dat viață. Pentru copiii din centrele de plasament, cuvântul ”mamă” nu are același înțeles ca pentru noi, ceilalți. Nu putem spune că îi înțelegem și, prin urmare, îi lăsăm pe cei care au grijă de acești copii să ne spună cum sărbătoresc ei ziua de 8 martie. Materialul de mai jos aparține Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț:

Pentru cei peste 1.600 de copii din sistemul de protecție al județului Neamț, ziua de 8 martie este una încărcată de emoție, de sentimente contradictorii și puțină tristețe. Deși majoritatea copiilor au părinți, ei cresc departe de familii din diverse motive. Pentru ei noțiunea de mamă, bunică, familie este distorsionată, iar dorul de mângâierea mamei reprezintă o durerere surdă, de multe ori ascunsă printre lacrimi.

Cu toate acestea, mulți dintre copiii din centrele de plasament din Neamț au marcat și anul acesta Ziua Femeii prin diverse actrivități, pentru a-și alina dorul de familie și pentru a face o bucurie celor din jur. Copiii din cadrul Complexului de Servicii Ion Creangă Piatra Neamț au serbat în avans ziua de 8 martie, mergând să-i viziteze cu o zi înainte pe bunicii care locuiesc la Centrul Social Pietricica. Ei le-au oferit mărțișoare și felicitări confecționate de ei, primind în schimb lacrimi de emoție și îmbrățișări. Bunicii i-au servit cu prăjituri și le-au oferit tuturor semne de carte realizate de ei, în semn de mulțumire dar și ca un îndemn spre lectură. Copiii au fost vizibil emoționati și au ascultat cu atenție sfaturile și gândurile înțelepte ale unor oameni trecuți prin greutățile vieții și pe care singurătatea îi macină, dar care sunt dispuși să împărtășească din experiența lor. Copiii au fost invitați să revină la Centrul Pietricica pentru alte activități comune, acestea fiind atât în beneficiul tinerilor cât și al vârstnicilor din cămin.

Și copiii din cadrul Complexului de Servicii Ozana Târgu Neamț vor marca Ziua Femeii. Aceștia au pregătit pentru miercuri, 9 martie, o serbare emoționantă intitulată „Toți în lume au o mamă“ la care au invitat să participe mame, surori, bunici, mătuși, nașe, foste asistente maternale, pentru a le aduce o mulțumire chiar dacă în acest moment nu le sunt aproape. Copiii le-au pregătit mici surprize, cântece și poezii dedicate femeilor dar și daruri simbolice. „ Copiii noștri sunt niște luptători, care au reuşit să se adapteze în societate, chiar dacă au adunat într-un timp atât de scurt experienţe pe care mulți adulţi nu le au. Ziua de 8 martie este una mai încărcată de emoție pentru ei decât pentru alți copii, este o zi serbată cu un strop de amărăciune dar și entuziasm copilăresc. Cu toate acestea reușesc mereu să se ridice spre lumină și să ne dea adevărate lecții de demnitate, putere și curaj“, a spus Cristina Păvăluță, directorul DGASPC Neamț.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.