Permis suspendat pe viață dacă ești prins băut la volan

de | 15/03/2016 | Fără categorie

Mai mulți senatori și deputați au făcut o propunere legislativă prin care se înăspresc pedepsele pentru șoferii prinși băuți la volan.

Noul act normativ prevede amenzi și sancțiuni în funcție de alcoolemia depistată conducătorului auto dar și în funcție de gravitatea altor infracțiuni depistate în momentul în care se afla sub influența alcoolului. Cu cât șoferul are mai mult alcool în sânge cu atât amenda cât și perioada de suspendare a permisului vor fi mai mari. La fel se va întâmpla și dacă șoferul a provocat rănirea sau moartea unui om sau avarierea gravă a altui autovehicul.

Amenzile prevăzute vor fi de la 5.000 la 15.000 lei iar suspendarea permisului se poate întinde până la o perioadă de cinci ani. Dacă șoferul este recidivist, noua lege prevedecă permisul i se poate suspenda pe viață.

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

42 Comentarii

  1. Xxa

    Ce idioti… Suspendat pe viata?! A suspenda inseamna a intrerupe temporar! Nu poti suspenda pe viata, poti anula!

    Răspuns
    • Gabriel Baciu

      Probabil se referă la faptul că nici nu vei mai avea voie să dai pentru un alt permis. Deci, teoretic, ai permis dar nu-l poți folosi.

      Răspuns
    • Portta

      Bravo!!!!

      Răspuns
    • Pulcher Liviu Victor

      Nu există și viața de apoi?!?

      Răspuns
  2. Mario

    Nu mi se pare normal pt recidivisti, pai ce morti lor ii mai condamna odata?, legi murdare asa cum sunt instituțiile statului

    Răspuns
    • Iustin

      Esti…pe langa. Sigur esti unul dintre cei care nu pot renunta la alcool cand stiu ca trebuie sa urce la volan. Iar recidivist este o circumstanta agravanta nu o a doua pedeapsa pentru aceeasi fapta. Pricepi?

      Răspuns
      • lilian

        sau e recidivist si e in aceeasi oala

        Răspuns
    • IVANUS NICOLAE

      MARIO CAND AI DAT PT PERMIS AI CITIT UNDEVA CA AI VOIE SA URCI BAUT LA VOLAN?PT REIDIVISTI,NU NUMAI ANULAREA PERMISULUI,CI SI 10 ANI PUSCARIE FARA DREPT DE ELIBERARE CONDITIONATA.

      Răspuns
    • Bobo

      Da chiar asa..mori de sete la volan?? Crapi de nu bei un spritz?? Foarte bine va face alcolistilor..maine de iti omoara un betiv copilu cu masina, urlii ca ii vrei gatul..poate daca iti folosesti creierul, ii salvezi viata copilului tau..gandeste..

      Răspuns
  3. euuuuuu

    Bai mario..tu stii ce insemna recidivist??esti idiot??daca unul omoara un om…fiind beat la volan..si mai tarziu pe altul,trebuie lasat in pace??

    Răspuns
    • Carligel Mircea

      Aveți dreptate,dar prietenul Mario este in criza cerebrala,înțelege mai greu si cand te gândești ca unele trăsături de caracter sunt manifestate clar la volan…

      Răspuns
  4. Cetateanu' turmentat

    Lovirea unui pieton sau provocarea unui accident de un sofer beat este echivalentul a unei tentative de crima sau crima…. nu te-a urcat nimeni cu forta la volan , deci esti vinovat 100%. Este o lege data de oameni responsabili nu de idioti care beau 1-2….10 beri si chiar daca abia se tin pe picioare cred ca pot conduce. Ai baut i-a in puii mei un taxi , urcate in microbuz…mergi pe jos….zboara daca crezi ca poti , dar nu te urca la volan.

    Răspuns
    • Eu

      Ai perfectă dreptate Cetățeanul Tormentat

      Răspuns
      • YNNN

        Pai sa nu se mai TORMENTEZE!

        Răspuns
    • Costa

      Corect

      Răspuns
  5. ramon

    din două în două luni apare câte o prostie în legătură cu codul rutier, care e neschimbat de vreo 18-20 de ani. Codul trebuie acordat cu legislația europeană, nu cu campania electorală. Aș fi de acord că la o alcoolemie dublă față de cea permisă permisul să fie suspendat 6 luni, nu mai mult, dacă nu există accident din această cauză. Omul poate greși și apoi să fie iertat.

    Răspuns
    • Iustin

      Cand te-ai urcat la volan cu asemenea alcoolemie nu mai vorbim despre o greseala

      Răspuns
      • starter

        si totusi statisticile nu spun ca alcoolul este prima cauza de incidente,……..asta e publicitate a politicilor,…….ar putea copia legile altor tari EU si e totul ok

        Răspuns
    • lilian

      ramon cred ca tu esti deja alcolic si nu poti sta fara bautura ca itin tremura mainile si nu poti conduce daca nu ai baut pe masura

      Răspuns
    • IVANUS NICOLAE

      GRESEALA ESTE PRIMA DATA,A DOUA OARA ESTE OBISNUINTA SI TREBUIE CONDAMNATA CA SI CRIMA.CULCA-TE DACA AI BAUT.

      Răspuns
  6. Denis

    Legea cu alcoolul e buna da de unde morti vostri sa dau eu 5000 de lei cand minimu e 1200 pe luna oameni ratati care au unflat amenzile si ei merg cu coloana oficiala la picnicuri… pisanen pe voi si pe cei care va vor vota iara

    Răspuns
    • Iustin

      Dar pe bautura ai de unde sa dai? Stai pe fundil tau daca ai baut si stii ca nu ai de unde sa dai banii astia! Simplu.

      Răspuns
    • Dragos

      Auzi, dar daca unu`beat ti-ar lua familia de pe trotuar, pe capota si ar duce-o vreo 50-100m, ce zici? Cam cum ar fi legea asta ?

      Răspuns
    • lilian

      cere la morti tai cum tiau dat sa bea sa iti dea sa platesti si amenda cum sti sa bei la volan si risti vietile altora asa sa sti sa si platesti

      Răspuns
    • IVANUS NICOLAE

      DE UNDE MORTII MA-TII AI BANI DE BAUTURA?STAI IN …. IN GRAJDUL IN CARE TE-AI NASCUT,CU VACILE SI CU BOII.

      Răspuns
  7. Doina

    Ar fi corecta o asemenea pedeapsa in cazul celor care omoara cu intentie, oameni sau animale, sau care produc accidente grave din vina lor!

    Răspuns
    • mitica

      Eu sunt de parere ca odata cu introducerea in codul rutier a santiunii de *lipsire a dreptului de a mai conduce un vehicul pana la sfarsitul vietii* pentru persoanele care care sunt gasite conducand in stare de ebrietate, sa se introduca si sanctiuni, diferentiate desigur, pentru cei care gandesc asa ca tine, Denis, ca Ramon si/sau ca Doina, lista nefiind insa exhaustiva!!!

      Răspuns
  8. ion p

    Foarte buna initiativa ! Bravo ! La fel de buna ar fi si initiativa unei legi pentru functionarii publici (de la primarii pana la Parlament) prin care sa fie concediati/pensionati pentru orice furt (cu prejudiciul recuperat 100%). Asta e echitate !

    Răspuns
  9. AMF

    Foarte bine,sper din tot sufletul ca va intra in vigoare aceasta lege,astfel toti idiotii care nu inteleg ca nu te urci beat la volan vor fi pietoni,nu mi se pare corect ca o familie sa sufere din cauza unui idiot care nu stie sa se contoleze cand bea si daca esti alcolist si bei in fiecare zi atunci stai naiba pieton si nu risca viata noastra care stim sa conducem regulamentar ca nu avem noi nici o vina ca sunteti voi niste alcolisti vai si amar

    Răspuns
    • cristi

      Plus dobânda aferentă de la momentul săvârșirii faptei.

      Răspuns
  10. Razvan

    Pana acum parca se facea facultate daca erai prins baut la volan, in articol vad doar amenzi si permis suspendat. Cand am citit prima oara titlul, am simtit pentru o secunda ca se schimba ceva, apoi cand am citit ca pentru ati anula permisul pe viata trebuie sa bei, sa omori 23423 de oameni, 2 pisici si sa distrugi 3 masini, mi-am dat seama ca nu se schimba nimic.

    Răspuns
  11. lita ioan

    Te-ai urcat baut la volan? Arestat pe loc, 4-6 luni de bulàu, asta in cazul in care nu ai facut accident, permisul ti-l poate lasa in buzunar, oricum nu-l mai poti folosi si sa vezi frate dupa aia ca nici apa nu mai bei inainte de a te urca la volan.

    Răspuns
  12. Dutu

    Da sunt deacord cu legea..dar sa stiti ca e mai aspra de cum scrie..pe mine mau gasit în trafic cu 1.40 în sînge. Si mi-a venit condamnarea.60000lei si conplementar sa nu am dreptu sa conduc 4 ani din momentul ce achit amenda. Fara sa mai am antecedente. Fara sa provoc vreo ceva.
    Am recunoscut fapta.
    În articol scrie între 5000-15000. Si mie mi-au dat 60000 (adica 14 mii de euro).

    Răspuns
  13. Dutu

    Asa e domnu lita ioan mai bine faceam 6 luni de bulau cum zici tu ..si scapam..dupa un an aveam dreptu sa dau iara de permis..ia gindestete 60000 lei îi cîstig eu cu sslariu minim in tara 6 luni..asa trebuie sa muncesc 6 ani fara salariu sa achit aceasta suma ..E mai grava de cît o condamnare cu executare..

    Răspuns
  14. alexe

    Legea e ok, dar daca va fi aplicata ROMANESTE nu am rezolvat decat partial problema. Ar trebui ca si cei care sunt prinsi fara permis, sau cu permisul suspendat, sa isi ia niste ani de puscarie, semnificativ de multi sa nu mai existe tentatia, pedeapsa sa se primeasca rapid. Apoi, DEPINDE cine e prins…ca in ROMANIA sunt destui smecheri si gainari care sunt deasupra legii…prin influenta si relatii. DACA SE APLICA SI CORECT, POATE SE MAI FACE PUTINA ORDINE SI CURATENIE PRINTRE SPECIMENELE RESPECTIVE. A AVEA PERMIS NU E O OBLIGATIVITATE !!!

    Răspuns
  15. George

    eu am fost prins de 2 ori cu alcolemie de 0,10 si 0,8 la volan si mise pare corecta aceasta lege da eu sunt deacord dar accidente grave chiar si mortale si cand vorbesti la telefon si cand conduci ca jmecherul cu 150km prin oras ,alt exemplu ( cand intri pe autostrada si mergi cu 130 km ca daia este autostrada si iti sar rotile de la gropi…….si etc hai sa fim corecti si sa fie lege pentru toti !!!

    Răspuns
  16. cristy

    Ce comentarii seci! Oameni buni, șoferul urcat la volan este din capul locului o amenințare pentru viața oricăruia dintre noi, chiar și pentru a lui, și nu neapărat din cauza alcoolului ingerat. Cu atât mai grav cu cât respectivul om „trage ceva la măsea”. Când faceți comentarii pe marginea acestui subiect puneți-vă în față poza familiei voastre și considerați-o victima inevitabilă a unui accident în astfel de circumstanțe, și atunci să gândiți asupra proiectului de lege care, oricum, mi se pare foarte lejer în ceea ce privește pedepsele. Ați mai putea întreba persoanele care au fost implicate sau au pierdut pe cineva în accidente cauzate de consumul de alcool. S-ar putea să fiți de acord cu mine că la prima abatere de acest gen să fie ridicat dreptul de a mai conduce vehicol pe drumurile publice pentru toată viața. Ok, dacă mortul poate fi readus la viață sau cel nenorocit pe viață poate fi revalidat 100%, dar vorbim fantezii.

    Răspuns
  17. bulan

    pt ala cu 60000 amenda,care tot el e ofticat,betivanul:cand te-ai apucat de drojdit stiind ca urmeaza sa conduci,nu ti-ai facut calculele sa vezi daca iti permiti?pt astia ca tine eu as propune si inchisoare minim 5 ani,sa ai timp de reflectat,si poate data viitoare nu o sa mai fi asa zmeu cand te indrepti baut spre sicriul tau pe patru roti…

    Răspuns
  18. FLORIN

    DE PARCA NU POATE SA ISI AFARA PERMIS …GASESTE ROMANUL O PORTITA SI PTR. ASTA.!

    Răspuns
  19. Gicu

    Oricum nu se va aplica POLITICIENILOR , ei vor avea IMUNITATE !

    Răspuns
  20. TEO

    recidivist in urcatul la volan baut … nu doar recidivist

    si nu pentru recidivisti, DIRECT frate, ai peste nustiu cat alcool in sange, indiferent de al cui esti sau cine esti

    1. daca ai baut si ai accidentat pe cineva si esti de vina … anularea permisului (fara a mai putea vreodata sa il recapeti)
    2. daca ai baut si accidentat pe cineva si NU esti de vina … suspendarea permisului pe 5 ani
    3. daca ai baut si te-a depistat in trafic ca fiind baut la volan (fara sa si comis vro infractiune) … suspendarea permisului pe 3 luni

    ma repet indiferent de al; cui esti, cine esti sau pe cine cunosti fara parchete si sali de judecata cu avocati cu cacaturi … te-a prins se aplica una din cele de mai sus instant

    de ce zic „si esti de vina”? ca dupa cum vedeti cand lovesti pe un pieton AUTOMAT TIE (soferului) ITI FAC DOSAR PENAL … nu conteaza ca tu mereai pe partea carosabila care e pentru autoturisme si pietonul trece prin loc nepermis (sau trece pe trecerea de pietoni fara sa se asigure de parca se creaza un camp magnetic cand pune piciorul pe trecerea de pietoni) tu esti de vina NU PIETONUL

    Răspuns
  21. Marc

    Cred ca cei care fac un accident(in care o persoana moare) din cauza ca șoferul este beat,eu cred ca acel șofer ar trebui sa fie condamnat la moarte.Cred ca atunci nici un șofer nu se va mai urca vreodată băut la volan.
    Daca face un accident(fiind băut ),dar nu a omorât pe nimeni,ce doar a trimis in spital oameni,pușcărie pe viața.
    Daca este prins băut la volan (fără sa mai conteze cita ai alcoolemia)15 de ani de pușcărie.

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.