„Nu vindeți pământul străinilor”

de | 22/03/2016 | Fără categorie

Șeful Guvernului Românei, premierul Dacian Cioloș a spus, în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o în judeșul Alba cu autorități locale și fermieri, să aibă grijă de pămânul lor și să se gândească de mai multe ori înainte de a-l vinde. ”Nici eu nu îmi doresc ca pământul să fie vândut la străini. Îmi doresc pământul să fie utilizat de comunităţile locale. Pentru că e o resursă pe care greu o puteţi obţine din altă parte – şi nu o puteţi, practic, obţine din altă parte. Dacă o pierdeţi, o dată ce aţi renunţat la o astfel de resursă, cu greu puteţi să o obţineţi înapoi. Însă oricâte legi am da noi la nivel naţional de a legifera vânzarea pământului către străini, oricâte legi am da, nu pot aceste legi să înlocuiască dorința dumneavoastră, a proprietarilor, de a vinde sau nu pământul, de a-l vinde sau a-l valorifica la nivel local. Deci resursa asta trebuie să o conștientizăm în primul rând că o avem și să avem curajul să o asumăm”, a spus Dacian Cioloș.

Premierul țării a avu un mesaj și către primari: ”Nu facilitați cu orice preţ vânzarea terenului până când nu ați făcut toate eforturile de a valorifica terenul respectiv în sat, cu comunitățile locale. Sigur că e mai uşor, probabil, să obțineți un anumit sprijin atunci când vine un străin să cumpere pământul şi să vă roage să îl regrupați pentru el pentru a-l vinde. Dar gândiți-vă că în felul  acesta vindeți o resursă care e a comunității şi pe care nu o mai puteți aduce înapoi după aceea. Oricâți investitori străini ați aduce, nu pot să valorifice acei investitori străini pământul mai bine decât pot să îl valorifice comunitățile locale. Deci, gândiți-vă bine la asta şi pot să vă asigur că  veți avea tot sprijinul Guvernului, cu măsurile care ne stau la dispoziție, pentru a vă da posibilitatea să vă organizați ca să vă lucrați pământul.”

”Înainte de a fi primar am lucrat la CAP Bozieni și eu am spus de mult timp că nu e bine să vindem pământul. Mai ales că acum vând proștii și cumpără bogații, pământul nu e vândut la o valoare corectă. Acesta este singura avuție a țăranului și trebuie păstrată. Eu văd că ruralul prinde viață datorită findurilor europene și domnul Cioloș a spus bine să nu se vândă terenurile”, a afirmat Doinel Grumezescu, cel mai longeviv primar din zona Romanului. Acesta a adăugat că oamenii din mediu rural au nevoie de consultanți care să vină în sate și să ajute la întocmirea de proiecte europene, pentru ca gradul de absorbție să fie mai mare.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

1 Comentariu

  1. Elmond

    Câtă ipocrizie!!!! Unde erau aceşti domni (le zic domni, deşi nici măcar tovarăşi n-au fost cu adevărat) atunci când s-au vândut fabricile, pădurile, flota, companiile de electricitate şi gaze, etc, etc. Unde au fost atâţia ani în care ţara a fost jefuită? În care datorită corupţiei oamenii cinstiţi au dat faliment, unde fondurile europene s-au dat numai pe şpăgi, în care oamenii s-au făcut sclavi la toate leprele din multinaţionale? Ani în care, împinşi de scârbă şi de foame, un sfert din populaţia ţării a plecat unde a văzut cu ochii. Ani în care ţăranii au fost aproape exterminaţi de marii „moşieri” (deţinători de cluburi sportive sau de x brazi) şau de marile lanţuri de magazine, neavând o şansă reală să-şi valorifice mica producţie. Şi acum, ajungând bătrâni şi bolnavi, cu o pensie de mizerie, fără copii aproape, fără nici un fel de speranţă mai sunt şi catalogaţi drept proşti daca renunţă cu multă durere în suflet la peticul de pământ pentru a avea bani de ultima călatorie de pe această planetă. Eu nu am fost primar şi probabil nu voi fi niciodată, însă atâta ştiu: ţăranul nu renunţă la pământul său decât din disperare. E cam prea târziu, „domnilor” pentru lecţii de morală. Să vă fie ruşine!

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.