Originea materiei primă pentru alimente, trecută pe etichetă

de | 22/03/2016 | Fără categorie

Primul-ministru Dacian Cioloș a anunțat că Ministerul Agriculturii va pune la punct un proiect pentru promovarea produselor autohtone, în sensul în care consumatorul va ști din ce țară vine materia primă pentru produsele alimentare pe care le cumpără. Acest lucru se va întâmpla prima dată la produsele lactate, iar noi vom ști dacă laptele folosit este din țara noastră sau importat. Anunțul a fost făcut la evenimentul de lansare a proiectului ”Pachetul de măsuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate”.

”I-am spus domnului ministru că vreau să văd până în vară că finalizăm procesul ăsta, de exemplu pe partea de lapte, etichetarea de origine a laptelui, ca să ştie consumatorul care e laptele românesc, care e laptele venit din altă parte. Deci în primul rând o etichetare mai eficientă a produselor, o diferenţiere pe piaţă a produselor şi promovare, pentru că eu sunt convins că vom găsi la consumatorii români cea mai mare susţinere atunci când vor şti că sunt produse româneşti. Dar aici trebuie exigenţă pe partea de control al calităţii laptelui. Pentru că acolo ne putem face cel mai rău. Şi, sigur, aici va trebui să conlucrăm şi cu presa, ca să înţelegem împreună nu că nu trebuie puse în evidenţă greşelile care se fac, dar haideţi să punem în evidenţă nu numai greşelile care se fac, ci şi lucrurile bune care se fac. Nu putem închide frontiera să nu mai vină produse din afară, dar ne putem educa consumatorii, aşa cum am văzut în foarte multe ţări din Uniunea Europeană, unde consumatorul care e în faţa raftului alege produsul pe care îl cunoaşte. Haideţi să le facem cunoscute”, a declarat Dacian Cioloș.

Premierul a precizat că aceste măsuri de etichetare trebuie completate de un control mai eficient. ”E nevoie să ne asigurăm că produsele care intră pe piaţă respectă standardele pe care trebuie să le respecte toate produsele; pe de altă parte, acolo unde-i vorba de competitivitate la preţ, în sensul că alţi producători din alte state membre din Uniunea Europeană pot să producă mai ieftin pentru că sunt mai bine organizaţi, pentru că au producţie mai intensivă; acolo, ca să fim oneşti, e mai greu să facem concurenţă”,  a mai spus primul-ministru.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.