Cum se va dezvolta clasa de mijloc la sate: modificare PNDR și credite garantate de stat

de | 23/03/2016 | Fără categorie

Luni, 21 martie, Guvernul a lansat programul ”Pachetul de măsuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate”. Acest program își propune să micșoreze decalajul între nivelul de trai al localităților rurale față de cele urbane și o valorificare mai eficientă a produselor din fermele mici. Executivul vrea să îi ajute pe românii care locuiesc la sate prin mai multe măsuri. Cele șapte direcții strategice propuse în acest program sunt următoarele:

  • Modificarea PNDR până la toamnă: La acest moment, conform analizei guvernamentale, 97% dintre gospodării rămân în afara Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) din cauza pragului ridicat de eligibilitate (8000 Euro producție standard). Dintre ei, 73% trăiesc în subzistență. Pentru a deschide PNDR-ul, o soluție cu efect imediat este coborârea pragului de eligibilitate la valoarea de 4000 de euro producție standard și lărgirea bazei potențialilor beneficiari de la 61.000 la 374.000. Guvernul actual va demara procedura de schimbare a PNDR, care trebuie agreată în Comitetul de Monitorizare și cu Comisia Europeană. Ghidurile măsurilor aferente vor fi lansate în condițiile curente de eligibilitate (pentru a nu întârzia lansarea), dar următoarele runde de finanțare se vor desfășura cu noile condiții de eligibilitate (în toamna 2016).
  • Schimbarea de generații în agricultură: Educerea vârstei medii a fermierilor activi, îmbunătățirea managementului, transferul intergenerațional și facilitarea comasării terenurilor în favoarea altor membri ai comunității. Concret, se traduce în beneficii de ordin financiar precum creșterea veniturilor fermei din activități agricole, economic, stimulează ieșirea din economia informală și pregătirea profesională – absolvenții de studii în domeniul agricol și agroalimentar primesc punctaje mai mari. Ferma de familie, așa cum este în prezent definită de OUG 43/2013, este mai degrabă o barieră birocratică decât o oportunitate reală. Ferma de familie trebuie definită legal în mod flexibil, trebuie să aducă avantaje fiscale și de reglementare și trebuie să fie un obiectiv de politică publică: ferma de familie este nucleul clasei de mijloc din agricultură. Redefinirea conceptului de ”fermă de familie” cuprinde și modificarea limitei superioare de accesibilitate la o valoare de 100.000 euro / an și posibilități de angajare formală a membrilor de familie la propria fermă (pentru a beneficia de asigurări sociale și de sănătate).
  • Asocierea pentru intrarea pe piață: Instrument principal de transformare a peisajului economic rural în care micii producători locali ies pe piață sub umbrela unei organizații cu management profesionist și putere de desfacere pe lanțuri scurte sau lungi. Printre beneficii se numără cooperarea între actori locali în scopul comercializării, realizarea de parteneriate cu ONG-uri și autorități publice, o mai bună integrare pe piață a producătorilor locali.
  • Investiții în mediul rural: Măsurile de investiții din PNDR vizează atât fermierii individuali cât și comunitatea. Acest guvern își asumă prin pachetul lansat acum o serie de ținte concrete pentru anul 2016 și pregătirea proiectelor pentru un impact maxim la finalizarea Programului, în 2023. Măsurile pentru ferme sunt orientate pe categorii, de la fermele mici (15.000 Euro / per fermă) la proiectele de investiții pentru fermele mijlocii (maxim 200.000 euro) care vor permite modernizarea producției și orientarea spre piețele de desfacere de la orașe.
  • Accesul fermierilor la credite ieftine și garantare: Instrumente financiare dedicate dezvoltării rurale desfășurat pe mai multe direcții de suport – microcreditare, co-finanațare și garantare – a fermierilor din PNDR, cât și din afara lui. Totodată, se propune un fond de micro-creditare din fonduri naționale, dedicat fermierilor care nu sunt eligibili din PNDR (sub 4000 Euro PS), pentru a le da șansa creșterii.
  • Eco și agroturism: Se dorește adaptarea legislației pentru a permite consumul de produse din gospodărie în lanțul eco și agro turistic. Preluarea la nivel de politică publică a bunelor practici de eco-turism certificat, prin dezvoltarea organismelor de management al destinației. Autoritățile locale și afacerile de mici dimensiuni vor fi cointeresate în folosirea potențialului cultural și natural al zonelor protejate.
  • O nouă misiune pentru GAL-uri: În noua direcție se înscriu și centrele suport pentru servicii adresate populației rurale și mic urbane alături de rețele și clustere orientate către sprijinul pentru cooperarea orizontală și verticală între actorii din mediul rural și mic urban. Totodată, Grupurile de Acțiune Locală (GAL) își păstrează rolul clasic de motor al comunității rurale în programul Leader, având în vedere perspective și abordări care să dezvolte comunitatea prin proiecte atipice, complementare PNDR.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.