Instituțiile publice și anumite firme, obligate să accepte plata cu cardul

de | 24/03/2016 | Fără categorie

Un proiect de lege pentru modificarea şi completarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 193/2002, a fost înscris recent pe ordinea de zi a deputaţilor și prevede modificarea condițiilor de obligativitate a acceptului plății cu cardul pentru instituțiile publice și anumite firme.

Noua propunere legislativă stabilește ca toate instituțiile publice, inclusiv cele care încasează impozite, taxe și amenzi, și toți operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică, vor fi obligați sa accepte încasări prin intermediul cardurilor de debit sau credit. În acest moment legea stipulează că posibilitatea plății cu cardul a taxelor și impozitelor este doar opțională.

Noul proiect legislativ mai prevede că toți agenții economici ce realizează o cifră anuală de afaceri de cel puțin 10.000 euro vor fi, de asemenea, obligați să accepte plata cu cardul, lucru care ar duce la creșterea semnificatică a numărului magazinelor dotate cu POS, în acest moment fiind obligate să accepte astfel de plăți doar magazinele ce au o cifră de afaceri de cele puțin 100.000 de euro pe an.

Operatorii economici care nu vor respecta aceste prevederi vor fi sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 20.000 şi 50.000, aceleași amenzi fiind aplicabile și băncilor ce nu vor instala terminalele de plată în termen de 30 de zile de la solicitare sau vor refuza instalarea acestora.

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.