Aproape un veac de la unirea Basarabiei cu România

de | 25/03/2016 | Fără categorie

”Basarabia, străvechi pământ românesc” este denumirea simpozionului ce are loc în perioada 24 – 26 martie la Colegiul Național ”Roman Vodă” (CNRV). Evenimentul marchează 98 de ani de la unirea Basarabiei cu România, unire ce a avut loc pe 27 martie 1918.

La activitatea ce a avut loc vineri, 25 martie, au participat tineri romanvodiști, profesori de istorie și invitați din toată țara. ”Suntem la a opta ediție a simpozionului, este o activitate de suflet, care se vrea a fi, la un moment dat, o punte de trecere spre ceea ce ne dorim cu toții, mai ales că mai avem doar doi ani până la centenarul evenimentului din 27 martie 1918, unirea Basarabiei cu România. Ne-am dori cu toții ca, peste doi ani, să fim într-o altă ipostază: aceea de a face o horă a unirii, atât noi, românii cei de aici, cât și românii de peste Prut, o unire care să fie nu numai în inimile noastre, ci și pe hârtie”, a spus profesorul Mihaela Tanovici, directorul CNRV, în deschiderea evenimentului.

”România e o piatră tare și a fost de-a lungul istoriei, iar românii mereu și-au dorit să fie împreună și, dacă mulți au încercat, la 1600 sau la 1821, iată că acest lucru s-a înfăptuit. Mulți ne spun azi c nu e momentul, că nu suntem într-o conjuctură favorabilă de a vorbi despre români la un loc în aceleași hotare, de a fi împreună, de a ne promova, obiceiurile, tradițiile, ideea noastră de românism autentic. Eu cred că toate lucrurile se pregătesc din timp. Noi credem că suntem, acum, într-o etapă importantă în care avem o fundație i în care noi, generația prezentă și dumneavoastră, cea care vine din spate, fiind împreună, putem să aducem o contribuție importantă pentru un act pe care ne-am dori să-l putem trăi împreună, un deziderat de veacuri, pe care ne-am dori să-l apucăm și să-l trăim. Acest lucruri pot deranja, dar noi trebuie să facem ce e mai bine pentru noi fiind, în același timp, membri într-o mare familie a UE, ai NATO și respectând legea, valorile și demintatea”, a declarat primarul Laurențiu Leoreanu, prezent la eveniment.

Printre discursuri au fost și momente artistice, prezentate de preșcolari și elevi ai claselor primare. Micii artiști au dansat și au cântat despre unire, iar efortul lor a fost răsplătit cu multe aplauze.

”Neuitarea nu este o opțiune, neuitarea este o responsabilitate. Tânăra generație ocupată, poate mult în ultima vreme cu tot felul de gadget-uri și tot felul de instrumente care le fac viața mai ușoară și, poată nouă, profesorilor, ne fac viața mai grea, uită să gândească lucrurile pe termen lung, în prfunzime. Uneori, și noi uităm. Din păcate. Pentru că ne ancorăm în lucruri de rutină. Pentru că nu avem proiecte de țară. Pentru că proiectele de țară sunt în derizoriu, fiindcă mereu apar noi și noi evenimente pe ordinea de zi. Toate aceste lucruri pun în pericol identitatea unei națiuni. O naiune fără identitate este o națiune condamnată. În curând, avem 100 de ani. În 100 de ani, gândiți-vă că doar educația istorică a făcut să fim și să ne gândim ”ce bine ar fi să…”. Noi nu avem putere pentru decizii politice. Dar avem acea putere pe care poporul o are: de a ține vie aceaastă flacără, a iubirii față de România, de români”, a afirmat Elena Preda, profesor de istorie și inspector în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Neamț.

Invitatul de onoare al simpozionului ”Basarabia, străvechi pământ românesc” este profesorul universitar doctor Cristian Troncotă, de la Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu. Acesta își va lansa cartea ”Duplicitarii” – un volum despre evenimentele din ‘89 – vineri după-amiază, la ora 17.00, în sala de ședințe a Consiliului Local Roman. Printe invitații de marcă ai acestui eveniment se numără și Marian Clenciu, președintele Asociației  Culturale ”Pro Basarabia și Bucovina” și Sergiu Musteață, decan al Facultății de Istorie și Etnopedagogie din cadrul UPS ”Ion Creangă” Chișinău.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.