La mulţi ani Gheorghe A.M. Ciobanu!

de | 25/03/2016 | Cultură, Local

Profesorul, eseistul şi omul de cultură Gheorghe A.M. Ciobanu, un adevărat maestru al cuvântului rostit dar şi al cuvântul scris, aniversează 91 de ani de viaţă, ani dedicaţi culturii, artei şi educaţiei în urbea muşatină.

Cuvântul scris lăsat posterităţii de Maestrul Ciobanu cuprinde 16 lucrări dintre care 8 titluri poartă amprenta Editurii Muşatinia – editură ce a avut onoarea, dar şi responsabilitatea punerii în pagină a acestor volume reprezentative pentru cultura romaşcană.

Mărturisesc că am fost o favorizată, în destinul devenirii mele, de colaborarea cu domnia sa: ca fostă elevă, ca editor… şi apoi, ca prieten. Am cunoscut universul creator al profesorului Ciobanu în lucrarea „Primii fiori”, volum ce cuprinde primele încercări literare. Am străbătut lumile astrale ale muzicii din trilogia „Mileniul III pe portativ”, lucrând personal – împreună cu arhidiaconul Ciprian Ignat – la partiturile şi grafurile prezentate în cele trei volume. Am păşit împreună şi am cunoscut oameni iubitori de cultură, care au avut un rol important în devenirea sa ca scriitor şi om de cultură, creionând o întreagă galerie de portrete – cu ramă şi fără ramă – în lucrarea „Portrete printre rame”. O experienţă ce m-a îmbogăţit şi mi-a dezvoltat percepţia fenomenului cultural-artistic.

Lucrările profesorului Ciobanu editate la Muşatinia sunt prezentate amplu, pe internet, pe blogul autorului: gheorgheamciobanu.wordpress.com – şi prin intermediul revistei Melidonium, fiind astfel accesibile publicului din ţară şi diaspora.

Recent scriitorul Ştefan Dumitrescu, propus acum câţiva ani la Premiul Nobel pentru literatură, la iniţiativa Editurii Muşatinia a scris o cronică amplă la volumul „Mioriţa mit triadic”, remarcând ideile şi interpretarea originală a profesorului Ciobanu faţă de mitul Mioriţei. De altfel şi volumul Irimescu demiurgul de tăceri al publicistului romaşcan  s-a bucurat de atenţia  scriitorul Ştefan Dumitrescu care a şi scris o cronică a lucrării.

Îi urăm din tot sufletul sănătate, acum, la o aniversare încărcată de rodnicia faptelor creatoare şi la mulţi ani… şi cât mai multă vigoare şi energie creatoare!

La mulţi ani!

Articol scris de Emilia Tutuianu

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.