Tot mai mulți copii abuzați

de | 06/04/2016 | Fără categorie

Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Neamț trage un semnal de alarmă cu privire la faptul că numărul cazurilor de maltratare a copiilor este în continuă creștere de la începutul acestui an. Statisticile centralizate de Serviciul de Prevenire și Intervenție în cazuri de abuz din cadrul DGASPC Neamț arată că în luna martie s-au înregistrat 68 de cazuri de abuz, cu zece mai multe comparativ cu februarie și cu 26 mai multe decât în ianuarie.

Dintre cazurile de maltratare instrumentate în luna martie, 29 s-au înregistrat în mediul urban și 39 în rural. Din punct de vedere al formei de maltratare, și luna trecută au predominat neglijările, fiind 26 de cazuri de acest fel. Au mai fost înregistrate 13 cazuri de abuz emoțional, zece de abuz fizic, zece de comportament delincvent, patru de abuz instituțional și trei de abuz sexual. În plus s-au raportat și două cazuri de dispariție a unor copii.

Ca urmare a formelor severe de abuz la care erau supuși, specialiștii DGASPC au propus instituirea unor măsuri de protecție specială, fiind vorba despre plasamentul în regim de urgență pentru șapte copii. Aceștia au fost luați din familiile care le neglijau sever nevoile de dezvoltare, cinci fiind dați în grija unor asistenți maternali profesioniști, iar doi au ajuns în centre rezidențiale din județ. Este cel mai mare număr de plasamente instituite în regim de urgență de la începutul acestui an, motivația fiind gravitatea abuzurilor la care erau supuși cei mici. „Separarea copilului de familia sa de origine este o măsură extremă. Tocmai de aceea, serviciile acordate de noi sunt orientate cu precădere spre activități de prevenire și combatere a factorilor de risc, astfel încât copilul să crească alături de părinții și frații săi. Din păcate însă, în unele situații suntem nevoiți să luăm măsuri extreme și să scoatem copilul din familie pentru a-i oferi siguranță și un mediu armonios în care să crească și să se dezvolte. Copiii au nevoie în permanență de îngrijire și îndrumare din partea celor mari și ne-am dori ca părinții să fie mai conștienți de responsabilitățile pe care le au și să înceteze orice formă de abuz asupra celor mici„, a declarat Cristina Păvăluță, director general al DGASPC Neamț.

De la începutul acestui an și până pe 31 martie 2016, au fost instrumentate în total 168 de cazuri de abuz asupra copiilor și s-a dispus plasamentul în regim de urgență pentru 11 copii maltratați.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.