ALDE a prezentat candidatul pentru Primăria Roman

de | 08/04/2016 | Politică

În prezența liderilor județeni și locali ai ALDE, formațiunea politică a lansat joi, la Roman, candidatul pentru funcția de primar al municipiului. Inginerul Dorel Chelaru a fost prezentat presei ca fiind cea mai potrivită persoană pentru a candida la această funcție.

Încercăm să ne raliem luptei de pe eșicherul politic actual, care solicită un mod special de acțiune, care de data aceasta să aibă o notă proprie. Ca să poți demonstra că este posibil să schimbi o stare trebuie să crezi în decizia și puterea individului. De aceea, politica noastră va fi de la individ la individ. Încercăm și vom reuți să garantăm o schimbare profundă în sensul că va trebui să răspundem unor întrebări de tipul: când vom plăti mai puțin pentru apă, canal, gaz, energie? Când vom avea taxe și impozite pe măsura suportabilității? Când vom avea o stabilitate și siguranță a locurilor de muncă? Când se vor înatoarce copiii, frații și părinții noștri de pe alte meleaguri? De ce a scăzut populația Romanului la 70% față de ‘89? Când vor dispărea șpăgarii din sectoarele publice? Când societățile vor avea acces și succes la licitațiile organizate, uneori, doar pentru a îndeplini anumite cerințe dinainte știute de abonații permanenți la lucrările publice?”, a zis Vasile Mocanu, președinte ALDE Roman, înainte de a-l prezenta pe candidatul ALDE.

Sunt de profesie inginer, am absolvit Facultatea de transporturi din cadrul Institutului Politehnic București, am lucrat în întreprinderi mari; 19 ani la Pașcani, într-o întreprindere care avea 5.300 de oameni; am lucrat și în alte societăți private, cât și în fabrica de țevi Roman. În momentul de față am o firmă proprie, care face manevră de cale ferată. Este o activitate de nișă, iar firma mea este una mică. Din veniturile firmei sponsprizăm o societate culturală care are grijă de educația copiilor din Roman și împrejurimi. A durat mult până m-am hotărât să candidez, fiindcă nu e simplu; atât din cauza timpului, cât și din cauză că trebuie să existe o motivație. Mi-am asumat această candidatură pornind de la experiența mea de om care dorește respectat și să trăiască asemeni unui cetățean al unui oraș european. Aș dori ca locuitorii acestui oraș să aibă speranța că vor trăi mai bine, să aibă o certitudine că nu le vor mai pleca copiii în alt localități, pentru muncă. Una din idei este revenirea la prețuri acceptabile pentru utilități de primă necesitate: apă, canal, salubritate. Noi ne gândim să facem aceasta prin crearea de prestatori de servicii direct subordonați Primăriei. Acest lucru se făcea cu ani în urmă; zic eu că era un lucru bun. În 2008, un metru cub de apă și de canal era 3,99 lei, iar acum este 8,40 lei. Este o creștere seminificativă. Ne gândim, de asemenea, la impozite și taxe mai reduse, în funcție de venitul pe care îl realizează contribuabilii noștri, deoarece majoritatea spun că există o presiune fiscală fără precedent. Este timpul pentru proiecte mai puțin spectaculoase, dar absolut necesare. Va trebui să alocm cu maximă atenție alocările bugetare pentru anumite sectoare, cum ar fi ar fi activitatea sportivă și de recreere. Din informațiile noastre, consumă sume enorme care, după unele surse, s-ar părea că ating milionul de euro anual. Dacă aici se cheltuiesc bani foarte mulți, va trebui să vedem ce facem și cum armonizăm aceste activități”, a afirmat Dorel Chelaru, candidatul ALDE pentru Primăria Roman.

Dorel Chelaru a mai vorbit despre faptul că este nemulțumit de atitudinea unora dintre angajații Primăriei, de faptul că s-au tăiat arborii din oraș, despre angajații TRW, care sunt majoritari din mediul rural, și despre acei salariați ai Arcelor Mittal care vor pleca din cadrul unității în perioada următoare. O altă idee lansată în cadrul conferinței de presă a fost cea referitoare la o fabrică de borduri și pavele care să aparțină administrației locale, pentru ca prețul plătit pentru aceste materiale să fie mai mic decât este acum;  s-a mai vorbit despre o stație de asfalt ce ar fi aparținut Romanului și care ar trebui reactivată și despre sere care să producă tot ce e nevoie pentru amenajarea spațiilor verzi.

Este un candidat care sunt convins că va face o figură frumoasă, pe care l-am selectat analizând și alți potențali candidați, după anumite criterii ale partidului. Domnul Chelaru este un om cu o carieră în spate, care poate în folosul comunității romașcane aceasă experiență, un om pe care nu îl vom lăsa să pună înaintea cetățenilor din Roman interesele personale sau ale partidului așa cum, fiind realiști, se întâmplă azi în Roman. Actualul primar pune mai presus de interesele cetățenilor interesele de partid. Am văzut, ndeosebi la alegerile parlamentare, că ceea ce partidul de la centru a dictat și anume, romașcanii să înghită orice fel de candidat, și ați avut de-a face cu doamna Udrea care, ulterior, s-a dovedit o persoană cu un caracter îndoielnic; cu toate acestea, primarul a considerat că romașcanii sunt suficient de docili încât să poată înghite o asemenea candidatură. Doamna a ieșit deputat, privând, astfel, cetățenii, de serviciile unui deputat. Un parlamentar trebuie să fie alături de cetățenii lui și are posibilități de a rezolva anumite probleme”, a declarat Cătălin Drăgușanu, deputat și copreședinte ALDE Neamț. Acesta a explicat, apoi, de ce ALDE a intrat în opoziție față de actualul Guvern, după care i-a dat câteva sfaturi candidatului Chelaru: ”Abordați teme mari, importante, pentru care să veniți cu proiecte viabile și soluții. Vă sfătuiesc, domnule Chelaru, să faceți o campanie om la om, să faceți o campanie aplecată spre interesul cetățeanului, să ieșiți în toate cartierele Romanului, să vă întâlniți cu oamenii, ă-I căutați la ei acasă, să-I sunați la telefon, să dați telefonul dumneavoastră și datele de contact latoată lumea,  să nu vă feriți s fiți sunat și seara și dimineața, pentru că doar așa veți reuși să îi atrageți de partea dumneavoastră pe oameni, doar așa vor reuși să vadă în ochii și sufletul dumneavoastră că sunteți un om sincer, un om serios, un om care vrea să facă ceva pentru municipiul Roman.”

Romanul merită un candidat de forță, de calibru, nu poți veni cu orice candidat, fiindcă romașcanii sunt orgolioși. Pentru noi este un moment de final al unei munci dificile, aceea de a găsi candidați valoroși pentru localitățile județului Neamț. Eu cred că romașcanii vor vota liberalii adevărați, iar aceștia sunt cei de la ALDE”, a spus Constantin Iacoban, șeful campaniei electorale a ALDE pentru județul Neamț. În aceeași notă a continuat și Ion Asaftei, copreședinte ALDE Neamț, care a adăugat că, la nivelul administrației locale este nevoie de o schimbare de atitudine.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.