A ars biserica veche de aproape 160 de ani din Moreni

de | 18/04/2016 | Actualitate, Rural

Echipaje de pompieri din Roman și Piatra Neamț s-au deplasat în localitatea Moreni, comuna Văleni, ca urmare a unui anunț telefonic ce anunța un incendiu la biserica din localitate. Pompieri au luptat alături de voluntari cu flăcările, dar incendiul, ce începuse de la turla bisericii, a cuprins întreaga bisericuță din lemn. Biserica a ars complet cu tot ce era în ea, inclusiv cărți și obiecte bisericești vechi.

Biserica datează din anul 1864, dar cu foarte puţine documente de atestare. Bătrânii satului susţin că biserica ar fi fost ridicată mai întâi în satul Munteni, după care ar fi fost adusă în Moreni, pe locul unde a rezistat până acum. Biserica era din lemn de stejar, cu tavan de scânduri de brad, acoperită cu tablă, având ca stil arhitectural forma de cruce. Era prevăzută cu două turle, una cu rol decorativ pe altar şi cealaltă servind drept clopotniţă pe pronaos. În urmă cu câțiva ani biserica fusese reabilitată și acoperișul refăcut.

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.