Veteranii au gratuități doar pe hârtie

de | 19/04/2016 | Fără categorie

Veteranii de război s-au plâns prefectului județului că nu li se acordă dreptul de a circula  gratuit pe mijloacele de transport intrajudețene. Aceasta a fost tema Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Persoanele Vârstnice, întrunire ce a avut loc marți, 19 aprilie, la Prefectura Neamț. La întâlnire au fost prezenţi subprefectul Gheorghe Neculae, şeful Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP), reprezentanţi a mai multor firme de transport din judeţul Neamţ şi ai Consiliului judeţean cu responsabilităţi în domeniul transportului judeţean de persoane.

„Pe acest subiect s-a primit în instituţie un memoriu al Asociaţiei Veteranilor de Război Filiala Neamţ. Fiind totuşi o problemă de interes mai larg, am considerat oportun să dezbatem acest subiect sub egida Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Persoanele Vârstnice”, a spus, în deschiderea întâlnirii, prefectul Niculina Dobrilă. Colonelul Vasile Buruiană, autorul memoriului, a expus problema cu care s-au confruntat în ultimii trei ani şi anume refuzul operatorilor de a transporta gratuit pe teritoriul judeţului veterani de război.

Reprezentanţii transportatorilor, care potrivit legii sunt iniţiatorii demersurilor pentru decontarea biletelor, au motivat refuzul de transporta veterani de război de interpretarea dată legislaţiei de către instituţiile cu competenţă în domeniu şi anume, în situaţia de suprapunere între transportul rutier şi cel pe cale ferată, se decontează transportul pe cale ferată. Conform acestei interpretări, judeţul Neamţ are şi cale ferată, de aceea transportul rutier nu beneficiază de gratuitate pe acele rute.

Consider că unul din motivele pentru care a apărut această problemă este traseul mai anevoios şi birocratic ce trebuie parcurs pentru tipărirea şi decontarea biletelor speciale de călătorie gratuită. Propun ca specialiştii din Consiliul judeţean şi un reprezentant ai instituţiei noastre să parcurgă toată legislaţia, să facă o interpretare profesionistă şi unitară a ei şi apoi să ne adresăm ministerelor Finanţelor şi Transporturilor pentru formularea unor puncte de vedere. Toţi cei care ne aflăm la această întâlnire ne situăm de aceeaşi parte a baricadei, undeva s-a produs un blocaj în interpretarea legislaţiei, dar situaţia trebuie rezolvată pentru ca beneficiarii să se bucure de drepturile lor, cu atât mai mult cu cât la nivelul judeţului sunt în număr relativ mic, respectiv de o mie”, a fost concluzia prefectului județului Neamț.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

1 Comentariu

  1. vacariu

    PE 28.04.2016 ESTE ZIUA VETERANILOR DE RAZBOI . SPER CA PRIMARIA HORIA SA AIBA IN VEDERE ACEST LUCRU SI SA MARCHEZE CUMVA ACEASTA ZI !

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.