Cheltuielile publice, la vedere

de | 10/05/2016 | Fără categorie

Toate cheltuielile instituțiilor publice vor trebui raportate, începând cu luna iunie, la Ministerul Finanțelor Publice prin Sistemul Național de Raportare. Acest sistem permite cetățenilor să vadă toate cheltuielile publice. Reprezentanții autorității publice locale spun că acest lucru va veni și în sprijinul lor, nu doar al cetățenilor, întrucât informațiile cerute, mai ales de presă, vor fi obținute mult mai ușor, fără a mai apela la funcționarii publici.

”Până la implementarea programului și până la… probabil vor mai fi niște oameni deranjați, fie la noi în contabilitate, fie în sistem. Să sperăm că sistemul va merge, va fi bine pus la punct și este un mod în care se transparetizează informația către societate și atunci nu va mai fi nevoie, efectiv, să întrebați, ci veți consulta un site și veți vedea cum s-au decontat lucrările, dacă s-au decontat, cât s-a decontat. Se începe, experimental, de luna viitoare urmând ca, spre sfârșitul anului să fie implementat 100%. Noi, din punct de vedere al tehnicii de clacul și a tot ce trebuie, a specializării oamenilor, sigur că vom face tot ce este necesar, dar să vedem sistemul național cum va lucra. Pentru că orice sistem din acesta integrat poate pune probleme serioase. Aduceți-vă aminte de cardul de sănătate sau de alte sisteme de tipul acesta, care nici acuma nu merg cum trebuie”, a afirmat Ovidiu Bojescu, administratorul public al municipiului Roman.

Autoritățile locale vor trebui, obligatoriu, să trimită informațiile contabile prin Sistemul Național de Raportare. În caz contrar, cheltuielile nu vor fi decontate de Trezorerie.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.