„Oamenii de afaceri nu mai vor piedici”

de | 18/05/2016 | Politică

Oameni cu afaceri mai mici sau mai mari au vorbit liber despre nemulțumirile lor și au cerut normalitate în relația cu administrația. Totul s-a întâmplat în cadrul unei întâlniri organizate de echipa PACT Tămășeni-Adjudeni.

”Administrația locală nu m-a sprijinit în niciun fel. Nu m-a întrebat niciodată dacă am nevoie de ceva și nici nu am îndrăznit să mă duc să întreb ceva, pentru faptul că știam că nu am nicio susținere. Nu puneau niciun fel de accent pe oamenii de afaceri, pe cei care crează locuri de muncă; mai degrabă, dacă ar fi putut să dea la temelie investitorului. La această întâlnire am găsit o echipă pe care nu am crezut că o pot vedea sau că există la noi în comună: băieți tineri care încearcă să abordeze lucruri esențiale pentru comunitatea noastră în ceea ce privește modul de afaceri, dezvoltarea comunei; pentru că toate țin de nivelul de trai, de locuri de muncă. Am întâlnit o echipă extraordinar de plăcută. Nu-i cunoșteam dinainte, doar pe Octav îl cunoșteam, fiindcă este o diferență de vârstă între noi. Pe o parte din ei am început să-i recunosc după părinții lor; știam că-s oameni gospodari și și-au lăsat amprenta în educația copiilor, în pregătirea lor. Credeam că tineretul din ziua de azi nu mai are aceleași preocupări ca și noi: de a învăța o meserie, de a fi gospodar; dar se pare că m-am înșelat, în sensul bun al cuvîntului. Ei vor să ne ia fața și mă bucur pentru treaba asta. Abordează probleme foarte importante pentru comună. Și, dacă e așa cum spun ei, chiar mă bucură și va fi în avantajul comunei. E o nevoie de o împrospătare a gândirii. Eu sper ca pe viitor, relația între Consiliul Local, primar și cetățean să fie mult mai bună decât până acum”, a afirmat Viorel Neculai, managerul general al firmei Panevada.

Firma Panevada e înființată în 1994 și are mai multe domenii de activitate atât în comuna Tămășeni, cât și în oraș: panificație, service auto, magazine de materiale de construcții și alte magazine. Patronul firmei susține că seriozitiatea din activitatea de peste două decenii  începe să se simtă și lucrurile merg mai bine. În același timp, el a adăugat că așteaptă de la viitorul primar ca să meargă, măcar o dată pe an, pe fiecare stradă a comunei Tămășeni și să noteze solicitările cetățenilor.

Octavian Pârțac - candidat PACT la funcția de primar al comunei Tămășeni

Octavian Pârțac – candidat PACT la funcția de primar al comunei Tămășeni

”În afară de oamenii care au participat la întâlnire, toți reprezentanții agenților economici cu care eu am discutat în această perioadă ne-au primit cu inima deschisă. Au fost cetățeni care s-au mirat și ne-au felicitat pentru inițiativă; s-au mirat fiindcă era prima dată când cineva îi întreba de sănătate, cum se spune, și ne-au felicitat pentru au simțit că au cu cine discuta. Atitudinea lor reprezintă pentru noi un argument solid că lumea are nevoie de colaborare. E clar că oamenii sunt cu picioarele pe pământ și știu că noi nu putem veni cu nu știu ce proiecte megalomanice sau să transformăm comuna în două zile ori în două luni. Ei doresc să nu fie împiedicați și au transmis clar că vor depolitizarea instituției, o transparență a actului de administrație și încurajarea mediului de afaceri local”, a precizat Octavian Pârțac, candidatul PACT pentru funcția de primar al comunei Tămășeni.

Iulian Bulai

Iulian Bulai, candidat PACT pentru Consiliul Local Tămășeni

”Oamenii sunt nemulțumiți de piedicile pe care le întâmpină când vine vorba de relația cu administrația publică. Oamenii de afaceri nu beneficiează de facilități din partea administrației; mai mult, li se pun multe piedici. Unui om de afaceri local nu i s-a permis renovarea unui spațiu comercial proprietate privată, adică nu i s-a emis documentația pentru a realiza lucrările de renovare. O altă problemă ridicată de cei care au venit la această întâlnire este referitoare la abuzurile de care au avut parte agenții economici locali din partea unor reprezentanți a unor anumite instituții de stat și de control la care Primăria nu a reacționat, legal, cu nimic în favoarea lor. Oamenii își doresc transparență. Din cauza lipsei de colaborare de până acum, oamenii de afaceri nu au așteptări mari; nu mai vor piedici. Niciunul nu a spus că vrea facilități sau că vrea întâlniri anuale ori lunare cu oameni din Primărie; toți vor normalitate. PACT Tămășeni – Adjudeni poate să facă diferența. Nu la nivel de promisiuni electorale, ci la nivel de comportament postelectoral. Pentru a ne vedea proiectele implementate, îi rugăm pe locuitorii comunei Tămășeni să voteze echipa PACT: Octavian Pârțac este pe poziția 4 pe buletinul de vot pentru funcția de primar, iar echipa de candidați a PACT este pe locul 5 pe buletinul de vot pentru Consiliul Local Tămășeni”, a precizat Iulian Bulai, candidat PACT pentru funcția de consilier în cadrul Consiliului Local Tămășeni.

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

3 Comentarii

  1. tamaseni

    Despre ce vorbim aici, stimabililor? Primaria sa se implice in controalele organelor de control? Asta e o gluma sau amatorism?(O altă problemă ridicată de cei care au venit la această întâlnire este referitoare la abuzurile de care au avut parte agenții economici locali din partea unor reprezentanți a unor anumite instituții de stat și de control la care Primăria nu a reacționat, legal, cu nimic în favoarea lor.)
    Apropos de sanatate – se simteau bine agentii economici? Sper ca da … nu multe comune au centru de permanenta si dispensar nou, nu?
    Sa vorbim putin si de reportajul de pe Tv – 1. Tamaseni nu se afla la E85 2. Este Octavian manager la firma in mod real? 3. Cred ca Primaria este ordonator principal de credite pentru peste 100 angajati (nu17, sau 20). 4. Sa inteleg ca domnul Bulai va ramine consilier local la Tamaseni sau este doar un magnet de voturi, dupa care va pleca? 5. La Pestera sunt bani de la investitorii din domeniul energetic, nu din administratie performanta. Asteptam raspunsuri!

    Răspuns
  2. PACT Tamaseni - Adjudeni

    Buna ziua,

    si multumim de comentariu.

    Ar fi fost si mai corect sa va afisati cu identitatea dumneavoastra pentru a discuta punctual aceste probleme ridicate. Indiferent de acest lucru, raspundem punctual la comentariu dumneavastra:

    1. O administratie locala solida este solidara cu oamenii de afaceri care intampina abuzuri fatise din partea unor angajati ai institutiilor de control. Nu mai dezvoltam subiectul pt ca este evident. Primarul trebuie sa fie de partea angajatilor din Tamaseni si Adjudeni si de partea oamenilor de afaceri care creeaza locuri de munca in comuna.

    2. Comuna Tamaseni are deschidere/ se afla in vecinatatea E 85. Va rugam sa verificati wikipedia pentru mai multe informatii punctuale.

    3. De pe data de 17 decembrie 2003 Octaian Partac este administrator la firma Iosicom.SRL – fara intrerupere. Datele se pot verifica oricand la Registrul Comertului.

    4. Primarul este raspunzator direct fata de angajatii primariei, nu de angajatii firmelor contractante care au manager propriu.

    5. Iulian Bulai este pe lista de consilieri PACT pentru CL Tamaseni. Se implica in aceasta camapanie, dar nu este pe un loc eligibil in cadrul listei. Acestea sunt informatii publice pentru orice persoana interesata de aceast subiect.

    6. La Pestera vorbim de admininistratie buna. Primarul Valentin Vrabie a facut minuni in 8 ani de guvernare locala. Unde erau aceste resurse inainte de mandatul lui? Cum arata comuna in anul 2008? Un sfat sincer: urmariti emisiunea: „Romania te iubesc” privind comuna Pestera. Informarea punctuala face minuni si tranforma atitudini.

    Echipa PACT Tamaseni – Adjudeni va ureaza o zi buna!

    Răspuns
  3. Tamaseni

    Admin edit: atacurile la persoană nu sunt publicate.

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.