Pompierii au controlat „preventiv” post-eveniment

de | 23/05/2016 | Actualitate, Județean

Pompierii au descoperit probleme la mall Galeria din Piatra-Neamț abia după incidentul de vineri seară. Vineri, pe 20 mai, aproximativ 3.000 de persoane au mers la mall Galeria din Piatra-Neamț pentru a asculta trupa Carla’s Dreams. Din cauza spațiului inadecvat, mai multor persoane li s-a făcut rău, iar show-ul a fost oprit la jumătate, membrii trupei acuzând organizatorii din cauza condițiilor improprii pentru desfășurarea spectacolului.

Luni, 23 mai, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț au anunțat, printr-un comunicat de presă, că ”în urma controlului efectuat de Inspecţia de Prevenire a ISU Neamţ la complexul comercial unde vineri, 20 mai, a avut loc un concert cu public numeros, au fost aplicate două sancţiuni contravenţionale care cumulează 15.000 de lei. Cele două nereguli pentru care a fost sancţionat managerul complexului sunt legate de nerespectarea atribuţiilor legale pe care le are pe linia prevenirii situaţiilor de urgenţă, respectiv: să stabilească, prin dispoziţii scrise, responsabilităţile şi modul de organizare pentru apărarea împotriva incendiului în complexul comercial, să le actualizeze ori de câte ori apar modificări şi să le aducă la cunoştinţă salariaţilor, utilizatorilor şi oricăror persoane interesate şi să asigure întocmirea şi actualizarea planurilor de intervenţie şi condiţiile pentru aplicarea acestora în orice moment”.

Evenimentul a fost anunțat de organizatori pe data de 9 mai, deci cu 11 zile înainte de a se desfășura. Dar reprezentanții Inspecției de Prevenire au mers la mall abia după ce pompierii ce se ocupă de intervenții au anunțat că situația nu este cea mai fericită. Acest lucru reiese tot dintr-un comunicat al ISU Neamț: ”În urma anunţării de către comandantul echipajului care asigura evenimentul că aglomerarea de persoane a crescut foarte mult, s-a luat hotărârea de a trimite la faţa locului cadre ale Inspecţiei de Prevenire pentru constatarea eventualelor încălcări ale prevederilor legale şi a aplica legea”.

Rămâne, astfel, întrebarea: De ce nu s-a făcut activitatea de prevenire înainte de a se desfășura evenimentul?

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.