Mutu, Carton și Miron, condamnați pentru că au mințit anchetatorii

de | 29/05/2016 | Fără categorie

Cornel Popeanu, romaşcanul condamnat pentru trafic de persoane şi apartenenţă la un grup infracţional organizat, a fost din nou condamnat. De data aceasta, Cornel Popeanu – zis „Mutu” – a primit pedeapsa de un an de închisoare pentru conducerea unui autoturism sub influenţa băuturilor alcoolice.

Fapta ar fi avut loc în luna mai 2012, dar trimiterea în judecată a lui Cornel Popeanu a avut loc abia în septembrie 2015, iar hotărârea instanței de fond a fost dată vineri, 27 mai.

Conform anchetatorilor, pe 15 mai 2012, Cornel Popeanu a participat la o petrecere aniversară la Corhana, comuna Dulcești. Petrecerea a avut loc acasă la Gheorghe Anghel – zis „Carton”, dar sărbătoritul era Vlad Miron. După ce petrecerea s­-a terminat, în jurul orei 5.45, Cornel Popeanu s­-ar fi suit la volanul unui Mini Cooper şi ar fi pornit spre Roman. În zona Feleşti, acesta ar fi pierdut controlul volanului, ar fi ieşit de pe carosabil şi s­-ar fi oprit într-­un copac de pe marginea drumului. După accident, Cornel Popeanu a ajuns la spital, iar pentru vindecarea rănilor a avut nevoie de aproximativ 40 de zile de îngrijiri medicale. Poliţiştii nu l­-au găsit pe Cornel Popeanu la locul accidentului, întrucât acesta deja fusese transportat la spital. Iniţial, a fost întocmit un dosar penal pentru autoaccidentare, însă în dosar au apărut modificări importante două luni mai târziu, când au fost audiaţi atât Cornel Popeanu, cât şi alte persoane. Popeanu le­-a spus poliţiştilor că nu el se afla la volan, ci fratele său, Puiu Popeanu. Spusele lui Cornel Popeanu au fost confirmate de „Carton” şi de Vlad Miron. De asemenea, Puiu Popeanu a declarat că el a fost la volan în momentul accidentului, deşi acesta nu poseda permis de conducere.

În octombrie 2013, dosarul este înaintat instanţei cu Puiu Popeanu în calitate de inculpat pentru conducere fără permis şi fugă de la locul accidentului. La Judecătoria Roman, Puiu Popeanu este achitat pentru fuga de la locul accidentului, instanţa hotărând că nu există probe din care să reiasă că Puiu Popeanu a fost cel care a condus maşina la data producerii accidentului. În schimb, pe baza declaraţiilor martorilor, decide o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru conducere fără permis. Puiu Popeanu face apel, iar Curtea de Apel Bacău hotărăşte, în octombrie 2014, suspendarea pedepsei cu închisoarea, fără a modifica alte aspecte ale hotărârii instanţei de fond. După hotărârile din instanţă, Parchetul se autosesizează şi redeschide dosarul accidentului din luna mai 2012.

De data aceasta, anchetatorii ajung la concluzia că declaraţiile lui Cornel Popeanu şi ale martorilor Gheorghe Anghel și Vlad Miron au fost mincinoase şi că, de fapt, Cornel Popeanu se afla la volanul maşinii. Pe lângă mărturia mincinoasă, anchetatorii l-au mai acuzat pe Cornel Popeanu şi de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, pentru că rezultatele analizelor de sânge efectuate de cadrele medicale imediat după accident au arătat că acesta avea o concentraţie de 2,15 grame/litru alcool pur în sânge.

Judecătoria Roman a decis, vineri, că Mutu este vinovat că a condus fără permis și l-a condamnat pentru această infracțiune la un an de închisoare. Dar această pedeapsă a fost contopită cu un rest de 611 zile de închisoare fiindcă, în anul 2011, Popeanu a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru trafic de persoane şi apartenenţă la un grup infracţional organizat – fiind parte din reţeaua lui Ioan Clămparu ­, dar a fost eliberat condiţionat, cu 611 zile mai devreme. Astfel, prin decizia magistraților de la Judecătoria Roman, Mutu va executa, în final, ”pedeapsa rezultantă de 611 (şase sute unsprezece) zile de închisoare”.

Ceillalți doi inculpați, Carton și Vlad Miron, au primit câte un an de închisoare pentru comiterea infracțiunii de mărturie mincinoasă.

Hotărârea Judecătoriei Roman poate fi atacată cu apel în zece zile de la comunicare.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.