Roman – un oraș sigur și durabil: dezvoltarea unui parc industrial

de | 01/06/2016 | Politică

Am ales acest slogan pentru campanie pentru ca am căutat cuvinte definitorii pentru ceea ce-mi doresc pentru orașul în care locuiesc. Și am ales „durabil” pentru ca m-am gandit la dezvoltarea economica a orașului, pe termen lung, în masura sa permita locuitorilor săi un trai decent, liniștit și în bunăstare.

Colegii mei, cu care fac echipă, au venit cu opinii despre cum este acum și cu idei pentru soluții. Am fost cu toții de acord că economia romașcană este în suferință. Nu mai avem industrie care să aducă plus valoare și să susțină economia orașului. Afacerile din Roman se bazează pe industria confecțiilor, în care lucrează cea mai mare parte a forței de muncă. Însă aici plus valoarea e mică. Salariile sunt mici și de aceea fluctuația de personal mare.

Ideea unui parc industrial nu e nouă în Roman. Chiar exista un parc industrial. Aparține unui agent economic local și cuprinde firme din domeniul confecțiilor, instalațiilor sanitare, curieratului, mentenanței industriale. E dovadă vie că se poate.

Considerăm că un parc industrial realizat și promovat de municipalitate, în baza unei strategii coerente, poate atrage investitori din domenii care să absoarbă puțina forță de muncă de înaltă calificare, rămasă în urma dispariției industriei prelucrătoare și chiar oameni noi, tineri absolvenți, în domenii cu valoare adaugată mare. Ține doar de noi să stabilim cum vrem să ne industrializam din nou orașul.

O temă pe care am întălnit-o chiar în strategia de dezvoltare durabilă a Romanului este promovarea unor programe de formare profesională specializată. Considerăm că un proiect pilot dezvoltat într-un colegiu tehnic, care să implice cercetare științifică, poate fi sâmburele din care poate încolți un centru pentru tehnologii inovative. Și credem că putem, și trebuie să îndrăznim, să ne propunem astfel de proiecte. Dacă nu pentru noi, atunci pentru copiii noștri.

Constantin Iancu – candidat la funcția de primar al Romanului

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.