Fermierii din zona Roman au avut ocazia de a lua contact cu ultimele tehnologii și utilaje din agricultură la un târg de specialitate organizat joi, 10 iunie, pe un câmp agricol din Dulcești. Încă de la primele ore ale dimineții, parcarea improvizată dădea semne că va fi neîncăpătoare, în ciuda accesului pe un drum de pământ.
În mai multe corturi producători de semințe și substanțe pentru tratament agricol încercau să convingă fermierii că ei au cele mai bune și mai productive soluții de însămânțare și tratament. Alături erau loturi de culturi demonstrative, unde fermierii erau invitați să vadă „pe viu” eficiența produselor. „Anul trecut a fost un an greu, nu a plouat iar soluțiile de irigare sunt scumpe și nu ni le permitem. Mulțumim lui Dumnezeu, anul ăsta a plouat mult tare, asta înseamnă alt fel de probleme dar … cum se spune … nemulțumitului i se ia darul, așa că mai bine tac, pentru că se anunță un an bun”, a declarat Ion Amarandei, un mic fermier venit din zona Bacăului ca să afle ce e mai nou în agricultură.
Parcate cam la îngrămădeală stăteau mai multe utilaje agricole, majoritatea ofertelor bazându-se pe principiul „cu cât mai mare, cu atât mai bun”. De la tractoare cu roata cât o mașină mică, până la semănători atât de mari încât păreau desprinse din filmul „Transformers”, toate se remarcau prin eficiență și se adresau fermierilor ce aveau de lucrat suprafețe mari de teren. În contextul acesta, un expozant făcea notă discordantă: Anania – dealer Polaris. În România, Polaris e recunoscut mai degrabă ATV-urilor cu care te poți deplasa pe orice teren „just for fun”. L-am întrebat pe Bogdan Anania cu ce poate ajuta un agricultor un astfel de vehicul: „Vehiculele pe care le comercializăm au foarte multe aplicații în foarte multe domenii, mai ales pentru agricultură sunt foarte multe accesorii. Cu toate aceste vehicule, fermierul poate ajunge în zone dificile, în care nu ar putea ajunge cu un altfel de vehicul, în aproape orice fel de condiții meteo. Vehiculele astea pot fi accesorizate astfel încât pot încărca și transporta diverse materiale, pot deszăpezi, pot semăna și stropi în vie sau în livadă, în general avem accesorii care fac ce fac și utilajele alea mari de mai încolo, numai că ale noastre fac asta pe orice fel de teren și sunt utile fermierilor ce au suprafețe de teren unde acele utilaje nici n-ar încăpea și nici n-ar fi eficiente.”
0 Comentarii