În Neamț, cei mai mulți copii abuzați sunt la țară

de | 13/06/2016 | Fără categorie

Conform statisticii Serviciului de Prevenire și Intervenție Rapidă în Cazuri de Abuz din cadrul DGASPC Neamț, copiii din mediul rural cad mai frecvent victime ale abuzurilor de orice natură.

Potrivit statisticii, în luna mai s-au înregistrat 53 de cazuri de abuz dintre care 8 au fost în mediul urban și 45 în mediul rural. Din punct de vedere al formei de maltratare, au predominat cazurile de neglijare, 17 copii fiind în astfel de situații, toți din mediul rural. S-au înregistrat și 9 cazuri de comportament delincvent (1 în mediul urban și 8 în rural), 7 cazuri de abuz emoțional (1 în urban, 6 în rural), 7 cazuri de copii dispăruți (2 – urban, 5 – rural), 6 cazuri de abuz fizic (3 – urban, 3 – rural) și 6 cazuri de abuz sexual (1 – urban, 5 – rural).

Specialiștii Serviciului Abuz au mai fost instrumentat 1 caz de abuz instituțional, acesta înregistrându-se to în mediul rural. Pe parcursul lunii mai, DGASPC Neamț a propus instituirea a două măsuri de protecție specială – supraveghere specializată în familie – pentru doi copii care au săvârșit fapte penale și care nu au împlinit vârsta răspunderii penale.

Cristina Păvăluță, directorul DGASPC Neamț, a precizat: „La 12 ani de la apariția Legii 272/2004, prin care se interzice orice formă de violență și umilire a copiilor constatăm că există în continuare  prea multe cazuri de maltratare a celor mici. Sunt foarte mulți adulți care își agresează copiii semn că mentalitatea bătăii rupte din Rai continuă să domine, mai ales în mediul rural. Este evident că dincolo de orice constrângeri legislative, doar prin programe de educare și sensibilizare a adulților și prin promovarea unor metode de creștere și educare a copiilor care exclud violența putem reduce acest fenomen. Singurul aspect pozitiv al acestor statistici este acela că se consatată o mai mare implicare a comunității, cazurile de maltratare fiind mai frecvent semnalate și blamate public”.

De la începutul acestui an și până pe 31 mai au fost instrumentate în total 293 de cazuri de maltratare a copiilor, (peste 70% dintre cazuri fiind înregistrate în mediul rural) cea mai frecventă formă de abuz fiind neglijarea.

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

1 Comentariu

  1. Cristina

    Mi se frange inima! Unii oameni nu ar trebui sa faca copii. Deloc!

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.