„Odoare dintr-un sipet vechi”

de | 07/07/2016 | Cultură, Local

Muzeul de Istorie Roman găzduiește în această perioadă expoziția temporară intitulată ”Odoare dintr-un sipet vechi – măștile populare”. Organizatorii vor să aducă în atenție lucrările meșterilor de măști populare, meșteri care se găsesc tot mai rar la noi în țară. Iar expoziția temporară vine cu măști lucrate cu măestrie și o atenție deosebită pentru detalii.

Organizarea unei expoziții cu măști populare în mijlocul verii are mai multe argumente: în primul rând, cei care apreciază cel mai mult măștile populare sunt romașcanii plecați din țară, iar aceștia se întorc acasă pe timpul verii. Apoi, parte din măștile expuse sunt folosite la sărbătorile de iarnă de membrii bantelor, atunci când pleacă la urat. ”Venim în întâmpinarea publicului care-și dorește o ofertă de vacanță. Pentru că sunt foarte mulți dintre concetățeni care sunt plecați afară și se reîntorc în concedii acasă, în Roman. Sunt destul de mulți turiști care ne trec pragul pe perioada verii. Este, cumva, o atragere de atenție asupra tezaurului nostru etnografic și oferta aceasta secvențială a măștilor populare este mai disponibilă în spațiul muzeal în această perioadă a verii. De ce? Pentru că nu avem doar o colaborare cu instituțiile de profil – muzeele etnografice din Piatra Neamț, din Bacău sau din Pașcani – ci și cu colecții particulare și meșteri care încă mai produc aceste obiecte”, a afirmat muzeograful Iulia Butnariu.

Muzeograf Iulia Butnariu

Muzeograf Iulia Butnariu

Organizatorii vor să vină în sprijinul meșterilor de măști și să îi facă cunoscuți în spațiul muzeal, prin intermediul produselor lor, explicând publicului atât modul de confecționare, cât și practica lor curentă. ”Acest lucru îl putem face asociind expoziția temporară cu un colocviu la care participă specialiști etnografi și oameni de cultură dintre care menționez colegii de la Piatra-Neamț, Bacău”, a precizat Iulia Butnariu.

Vernisajul expoziției va avea loc marți, 12 iulie, începând cu ora 14.00, în casa Fălcoianu. Tot atunci vor fi prezentate și similitudini între măștile populare românești și măști populare din alte țări.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.