Am atras cei mai mulți bani europeni

de | 11/08/2016 | Județean

Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Est este cea mai eficientă din toate cele opt agenții de dezvoltare din țară. În cele șase județe ale regiunii – Neamț, Iași, Suceava, Botoșani, Bacău și Vaslui – au fost investiți, în ultimii șapte ani, în jur de 600 de milioane de euro. Asta arată o analiză a exercițiului financiar 2007-2013, realizată de curînd de reprezentanții ADR Nord-Est.

Regiunea noastră este regiunea cu suma cea mai mare atrasă din Programul Operațional Regional, undeva la 600 de milioane de euro. E adevărat că gradul de absorbție în sine nu spune mare lucru, important este ce am reușit să facem cu banii pe care i-am atras și aș putea spune că suntem mulțumiți, dacă ne uităm cel puțin în orașele, în marile orașe din regiunea noastră se văd urmele programului REGIO 2007 – 2013. Chiar, la un moment dat, cineva îmi spunea dacă există vreun indiciu că au fost implementate programe cu finanțare europeană, REGIO este cel mai bun exemplu. Avem un grad de absorbție de 87%, ceea ce este foarte bine, chiar gradul acesta de absorbție ar mai putea crește puțin, pentru că încă mai sunt contracte care au fost finanțate din bugetul națonal, urmând ca de-acum încolo să fie trecute pe declarația de cheltuieli. Sunt, din păcate, și câteva proiecte, vreo 30 și ceva, care n-au fost finalizate la sfârșitul anului 2015, așa cum cere programul”, a afirmat Vasile Asandei, directorul general al ADR Nord-Est.

Neterminarea la timp a unui proiect poate avea diferite cauze, unele obiective, așa cum a fost și în situația reabilitării corpului B al Colegiului Național ”Roman-Vodă”. Acolo au fost fisuri în pereți care au fost studiate și în urma unei expertize s-a dovedit că acestea afectau întreaga rezistență a imobilului, astfel că a fost nevoie de lucrări suplimentare și, implicit, de mai mult timp. ”Nu am avut situații în care să nu acceptăm prelungirea sau să nu accepte Autoritatea de Management și asta să ducă la rezilierea contractelor. Vom vedea ce se întâmplă acum, pentru că această prelungire în anul 2016 presupune finalizarea proiectului pe banii beneficiarului, așa cum s-a întâmplat și în cazul corpului B al Colegiului ”Roman-Vodă”. Deci, practic, nu mai pot fi atrași bani, nu mai pot fi folosiți bani din fondurile europene pe perioada asta”, a precizat Vasile Asandei.

ADR Nord-Est este câștigător național în cadrul competiției ”Premiile pentru Promovarea Întreprinderilor Europene” 2014.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.