„Am adunat câinii de pe stradă ca să nu atace copiii”

de | 11/08/2016 | Local

Costică Matei Creangă are grijă, de mai mulți ani, de zeci de câini comunitari. El consideră că activitatea aceasta este un beneficiu adus societății fiindcă, altfel, câinii ar fi ajuns din nou pe străzi. Costică Matei Creangă spune că și acum sunt persoane care vor să-i lase patrupedele în girjă și că abia mai face față celor 100 de câini pe care îi are în padocuri.

”De regulă vin, nu să adopte, de regulă vin să mi-i predea. Dar eu nu mai pot să primesc. Eu i-am castrat, să nu se înmulțească…  La un moment dat, aveam 130 de câini, dar au murit de bătrânețe, au murit de boli. Avem doi medici veterinari care se ocupă, e vorba de medicul Florin Buga și de doctorul Costel Aanei. Ei doi se îngrijesc de sănătatea cîinilor în mod voluntar. De unde bani, că cine să-ți dea bani pentru câini? Cei care au bani nu dau. Tot amărâții dau”, zice, cu amărăciune, Costică Matei Creangă, președintele Fundației ”Pro Etno, Mediu și Viața”.

El a mai adăugat că parte a romașcanilor nu înțeleg, încă, importanța activității acestei fundații și că simte, uneori, nevoia de a fi ajutat. ”Cel mai greu lucru îmi vine cu câinii. Pentru că oamenii nu au înțeles – unii, că nu pot să fac cu aspect general – că le-am adunat câinii de pe stradă pentru ca să nu atace copiii, să nu atace bătrânii, eu știu, să facă fel de fel de minuni, ceea ce face un anmal, fără să-și dea seama. Acolo este problema cea mai complicată, că oamenii nu înțeleg. Spun că: ce-i cu acela? Ce-i trebuiau lui câini? Ce-i cu câinii aceia?”

În afară de Fundația ”Pro Etno, Mediu și Viața”, de câinii comunitari mai are grijă și Municipal Locato Serv SA, societate a Consiliului Local Roman, ce administrează un padoc unde sunt găzduiți tot aproximativ 100 de câini.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

1 Comentariu

  1. Lepadatu Mariana

    Eu locuiesc in Cotu vames chiar imediat de punte ce leaga acest sat de Roman . Aici cei din Roman care nu au nevoie de caini trec puntea si i-i abandoneaza aica caci ei nu se mai intorc inapoi.Acestia au inceput sa se inmulteasca…dar problema este ca ne avand de mancare umbla de ici colo sperand sa gaseasca ceva. Am adoptat 5 catele si doi caini …ultimul a fost acum o luna …toti erau slabi de se vedeu coastele …batuti si alungati de vecini .Am sterilizat doar doua catele si un caine ….cu timpul poate voi reusi financiar sa o fac si cu celrlalte 3 catele si un catel (costa peste 250 lei unul ).acum hrana de fiecare zi vreau sa le asigur…sunt ca di vopii mei . vecini ma vad ca o nebuna caci dau mancare la cainii abandonati, dar asta sunt eu di nu pot sa ma schimb. Primaria Horia nu vrea sa faca nimic ,vecinii nu vor sa le dea o felie de paine su ei raman in continuare neajutorati si in continua inmultire.Cu putinul ce le pot oferi eu este minor pe cat au ei nevoie .

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.