Avem sisteme de irigații, dar nu le folosește nimeni

de | 16/08/2016 | Județean

Unitatea Neamț a Filialei Teritoriale de Îmbunătățiri Funciare are în administrare o suprafaţă brută amenajată cu lucrări de irigaţii de 6.181 hectare, distribuite în șapte amenajări:

  • 1.304 hectare la Tupilaţi – Boteşti pe malul stâng al râului Moldova,
  • 523 hectare la Pildeşti – Cordun pe malul stâng al râului Moldova,
  • 767 hectare la Feleşti pe malul drept al râului Moldova,
  • 1.123 hectare la Secuieni – Roman pe malul stâng al râului Moldova,
  • 523 hectare la Horia pe malul stâng al râului Moldova,
  • 895 hectare la Dămieneşti pe malul stâng al râului Moldova,
  • 1.054 hectare Racova – Filipeşti pe malul stâng al râului Moldova.

În cadrul ședinței de Colegiu Prefectural de marți, 16 august, s-a spus că amenajările nu funcţionează motivat de faptul că, în perimetrele amenajate pentru irigaţii nu sunt constituite organizaţii sau federaţii de îmbunătăţiri funciare, aşa cum prevede legislaţia în vigoare, neputând astfel să fie încheiate contracte de livrare a apei pentru irigaţii.

„Propun membrilor colegiului prefectural să adoptăm o hotărâre a Colegiului care stabilește obiectivele unor evaluări ce vor fi realizate, în parteneriat, de către specialiștii din instituțiile care au atribuții în domeniu siguranţei în unităţile de învăţământ – Inspectoratul școlar, Direcția de Sănătate Publică, Inspectoratul Județean de Poliție, Inspectoratul judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. De altfel aceste instituții primesc și pe linia lor, de la ministere, tematici de control. Am rugămintea, cu ocazia acestor controale, să acordaţi consiliere şi sprijin autorităţilor pentru ca, în ceea ce priveşte obţinerea de autorizaţii, să vedem un progres față de situația anterioară. În ceea ce priveşte sistemul de irigaţii, consider că ar fi oportun să revenim cu informaţii către autorităţile publice locale, asupra condiţiilor necesare şi cerinţelor legale pentru a beneficia de irigaţii, în scopul de a nu fi nevoiţi să apelăm de fiecare dată la despăgubiri după o secetă prelungită”, a declarat prefectul Niculina Dobrilă.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.