Câte școli din Neamț nu au autorizație sanitară

de | 16/08/2016 | Județean

Prefectul judeţului Niculina Dobrilă a condus, astăzi 16 august, şedinţa lunară a Colegiului prefectural, ședință în cadrul căreia s-a discutat despre stadiul pregătirilor pentru începerea anului școlar 2016-2017. Conform informaţiilor comunicate de Direcţia de Sănătate Publică, autorizaţiile sanitare de funcţionare (ASF) se acordă pentru fiecare clădire care aparţine unităţilor de învăţământ. Astfel, la nivelul judeţului Neamţ unităţile de învăţământ deţin 344 de clădiri, dintre care 297 au autorizaţie sanitară de funcţionare. Principalele motive pentru care 47 de clădiri, dacă 14% din total, nu au obţinut ASF se referă la lipsa sursei de apă şi nepotabilitatea apei.

În ceea ce priveşte autorizaţia de securitate la incendiu, reprezentanţii Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă au informat că, potrivit prevederilor legale, inspectoratul emite în primă fază un aviz pentru respectarea reglementărilor tehnice în vigoare a măsurilor de apărare împotriva incendiilor adoptate în documentaţiile tehnice de proiectare pentru construcţii, instalaţii şi alte amenajări şi în a doua etapă, după finalizarea lucrărilor, acordă autorizaţia de securitate la incendiu, în baza căreia se certifică că au fost respectate cerinţele esenţiale de securitate la incendiu prevăzute în proiect.

În judeţul Neamţ, 33 de clădiri aparţinând de 30 de unităţi şcolare nu deţin autorizaţie de securitate la incendiu. Motivele care au condus la această situaţie sunt, în principal, neurmărirea de către beneficiari a realizării măsurilor de securitate la incendiu prevăzute în documentaţia aferentă avizelor (inexistenţa unui diriginte de şantier); constatarea cu întârziere, după epuizarea fondurilor, a nerealizării măsurilor de securitate la incendiu; realizarea investiţiilor fără obţinerea avizului de la Inspectoratul judeţean pentru Situaţii de Urgenţă; termenul de realizare a investiţiei, condiţionat de demararea cursurilor în locaţiile respective.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.