Părinți sau monștri? În fiecare zi, cel puțin un copil este maltrat

de | 18/08/2016 | Județean

Cinci copii din Neamț au fost luați în luna iulie din familiile lor și au ajuns în centrele de plasament în regim de urgență ca urmare a faptului că erau abuzați chiar de cei care ar fi trebuit să-i apere și să le ofere condiții decente de trai. Totodată, de la începutul acestui an și până pe 31 iulie s-au înregistrat 377 de cazuri de maltratare, ceea ce înseamnă că zilnic, cel puțin un copil a fost abuzat. Acestea sunt cifrele seci din statisticile Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Neamț, cifre în spatele cărora se ascund adevărate drame.

Specialiștii Serviciului de Prevenire și Intervenție Rapidă în cazuri de abuz din cadrul DGASPC Neamț au instrumentat luna trecută 53 de cazuri de maltratre a copiilor, 23 fiind în mediul urban, iar 30 în mediul rural. Comparativ cu luna iunie, când au fost 31 de cazuri, se constată o creștere semnificativă, păstrându-se însă media lunară din ultima vreme.

Din punct de vedere al formei de maltratare, cele mai multe cazuri au fost de neglijare, 24 de copii fiind într-o astfel de situație, două treimi provenind din mediul rural. Au mai fost instrumentate luna trecută nouă cazuri de repatriere a unor copii care se aflau în evidența serviciilor sociale din alte țări ca urmare a faptului că erau victime ale diverselor forme de abuz, șapte cazuri de abuz sexual, câte patru cazuri de abuz emoțional și comportament delincvent și trei cazuri de abuz fizic. De asemenea, s-a înregistrat și dispariția a doi copii de la domiciliu, astfel de fapte fiind considerate tot forme de abuz.

Ca urmare a acestor situații, specialiștii Serviciului Abuz au propus instituirea măsurilor de protecție specială în regim de urgență în centre rezidențiale pentru cinci copii. Pentru alți doi copii care au săvârșit fapte penale și nu au împlinit vârsta răspunderii penale, s-a dispusa măsura supravegherii specializate în familie, decizia aparținând Comisiei pentru Protecția Copilului Neamț. „Din păcate, lunar câteva familii rămân fără copii ca urmare a abuzurilor la care i-au supus pe aceștia. Aceste măsuri extreme nu sunt dorite de nimeni dar sunt luate în interesul superior al copilului, acesta aflându-se în situația extrem de gravă de a fi pus în pericol de propria familie. Toate aceste situații ar trebui să-i determine pe părinți să-și asume rolul cu responsabilitate și să conștientizeze că a fi părinte implică niște obligații uriașe față de copii. Pe de altă parte, ne bucurăm că se constatată o implicare mai mare a comunității în eradicarea acestui fenomen trist, fapt dovedit de semnalarea mai frecventă a unor suspiciuni de abuz. Este vital ca toate suspiciunile de maltratare a copiilor să fie sesizate imediat autorităților chiar dacă ulterior nu se vor confirma“, a precizat Cristina Păvăluță, directorul general al DGASPC Neamț.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

se incarca

Cele mai citite articole

se incarca