Economie de 15.000 de lei lunar la depozitul de la Girov

de | 24/08/2016 | Județean

Depozitul ecologic de la Girov este funcțional de un an. De atunci, mai multe firme de colectare a deșeurilor duc gunoiul la groapa județeană pe cont propriu, fiindcă stațiile de sortare și transfer nu sunt funcționale. Șeful Serviciului de Administrare a Sistemului de Management al Deșeurilor (SMID), cel care se ocupă de activitatea depozitului de la Girov, spune că anul care a trecut a fost unul dificil. De altfel, discuțiile despre transportul gunoiului la Girov nu s-au încheiat nici acum, mai ales în ceea ce privește gunoiul produs de romșacani, fiecare susținând că dreptatea este de partea lui.

A fost un an greu fiindcă imediat după deschidere am început să întâmpinăm mai multe probleme de funcționare, să le spunem așa. Și-aici mă refer, începând de la energia electrică, acel întreg sistem prin care ajunge curentul electric la Girov – printr-un sistem de linie subterană, care avea niște pierderi eneorme. Am reuțit să achiziționăm un echipament care transformă energia reactivă în energie activă. Într-adevăr, am riscat puțintel, dar până la urmă s-a dovedit că analiza noastră a fost corectă. Ne-am amortizat acea investiție de aproape 58.000 de lei – acel echipament atât a costat. La momentul respectiv aveam o factură de aproximativ 18.000 lei – 19.000 de lei pe lună. La momentul respectiv, Girovul nu are o factură mai mare de 2.800 – 3.000 de lei lunar”, a afirmat Claudiu Pădure, șef Serviciu Administrare SMID Neamț.

Acest Serviciu a început să funcționeze cu bani dintr-un împrumut dat de CJ Neamț. Acești bani trebuie returnați, lucru uneori dificil de realizat. ”Având în vedere că acest serviciu public are persoanlitate juridică și se autofinanțează din activitatea de depozitare, atunci am luat în calcul că avem de unde să restituim acel împrumut înapoi Consiliului Județean. Însă, în momentul respectiv avem levigat – levigatul este acea subtanță care se adună în urma ploilor căzute pe celulă, acea zeamă, practic, pe înțelesul tuturor, care trebuie transformată în permeat. Transformată cu ajutorul stației de osmoză inversă. Acea stație care a costat în jur de un milion de euro necesită și ea mentenanță, întreținere lunară care iarăși ne costă”, a precizat Claudiu Pădure.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.