Instanța a decis: licitația pentru deșeurile din zona Romanului se va relua

de | 08/09/2016 | Local, Rural

Licitația pentru colectarea și transportul deșeurilor din zona Romanului, precum și pentru administrarea stațiilor de sortare și transfer de la Cordun, în cadrul Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor din județul Neamț, va fi reluată. Așa a decis instanța de judecată, în mod definitiv și irevocabil, într-un litigiu între Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) EcoNeamț și ofertantul Rossal SRL Roman.

Comisia de licitație, formată din șapte specialiști de la Consiliul Județean Neamț și de la Primăria Roman, a anulat licitația din cauză că nu au fost trei oferte, așa cum cerea legea. Procesul în instanță a fost împotriva ADI EcoNeamț fiindcă această comisie a fost numită prin hotărâre a Asociației. Acum, procedura de licitație va fi reluată, iar pasul următor este reînscrierea în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) a cererii de ofertă. ”Legea spune că trebuie să existe trei oferte. Am avut o experiență smiliară la Tîrgu Neamț, unde prima dată s-a anulat din același motiv, dar apoi am avut patru ofertanți. Sunt lacune legislative care nu au fost rezolvate nici măcar prin noua lege a concesiunilor de servicii. Pe de o parte, e bine, concurența poate să aducă un tarif mai mic, având în vedere că criteriul de atribuire este tariful pe persoană fizică. Tariful acesta este și el plafonat prin aplicația de finanțare și prin contractul de finanțare încheiat cu Comisia Europeană. Este plafonat pe ani, pe fiecare an, avem un grafic pe care trebuie să îl reprezentăm”, a afirmat Vasile Șendrea, președintele ADI EcoNeamț.

Dar reluarea licitației nu se poate face atât de simplu.  ”Impedimentul acum este că nu au apărut normele metodologice la Legea 100/2016 a concesiunii și, pentru o valoare mai mare de 23.000.000 de lei a contractului, Agenția Națională pentru Achiziții Publice face această evaluare a documentațiilor puse în SEAP. La Bicaz s-a putut merge mai departe, fiindcă a fost vorba de o sumă sub acest prag, dar aici ni se recomandă să așteptăm apariția normelor metodologice. Care trebuiau să vină în 60 de zile, dar termenul a trecut de 30 de zile. Există și interesul și obligația să scoatem cât mai repede la licitație aceste servicii, există un angajament al Guvernului față de Comisia Europeană ca sfârșitul acestui an să ne găsească, dacă nu cu contractele în funcțiune, să avem toate demersurile făcute, chiar dacă sunt blocări în justiție”, a precizat Vasile Șendrea.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.