Semnături de susținere pentru un preot romașcan

de | 11/09/2016 | Religie

Zeci de credincioși s-au adunat duminică, aproape de ora prânzului, în curtea Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, pentru a cere conducerii eparhiei să își regândească poziția față de cele hotărâte de mai marii Biserici Ortodoxe în cadrul Sinodului din Creta, din luna iunie. Oamenii au mai cerut explicații cu privire la soarta protosinghelului Elefterie Tărcuță, despre care s-a auzit că va fi mutat în altă parte sau chiar că va fi caterisit.

Nemulțumirile și temerile lor au fost ascultate de un reprezentant al Arhiepiscopiei, care i-a îndemnat pe credincioși să depună în scris tot ceea ce doresc să transmită IPS Ioachim, arhiepiscopul nefiind la Roman duminică la prânz. Oamenii au spus că se vor întoarce luni, 12 septembrie, la ora 8.00, la Arhiepiscopie, pentru a depune liste cu aproximativ 500 de semnături de susținere pentru preotul Elefterie. Același reprezentant a precizat că un punct de vedere oficial pe această chestiune va fi oferit tot luni.

Tulburarea din rândul Bisericii Ortodoxe Române a început odată cu Sinodul din Creta, o întrunirea în cadrul căreia s-au luat mai multe hotărâri referitoare la chestiuni de interes general. Parte dintre clerici consideră că hotărârile luate în Creta vor duce la pierderea adevăratei credințe. Unul dintre cei care au luat atitudine este și protosinghelul Elefterie, duhovnic cunoscut și apreciat printre credincioșii romașcani. Preotul a încetat a-l pomeni în cadrul slujbelor pe IPS Ioachim Băcăuanul, din cauză că arhiepiscopul Romanului și Bacăului a semnat documentul ce cuprinde concluziile Sinodului din Creta.

Subsemnatul, Protos. Elefterie Tărcuţa, preot slujitor si duhovnic de 24 de ani la Catedrala Arhiepiscopală a Arhiepiscopiei Romanului si Bacăului, momentan impins in iadul ereziei pentru păcatele mele, de către Părintele si Arhiepiscopul Ioachim, am găsit totusi putere de la Bunul Dumnezeu să strig din acest iad după ajutor.
In această perioadă de 24 de ani am ascultat şi cunoscut durerile multor credincioşi şi chiar necredincioşi. De multe ori am fost pus intr-o situatie penibilă, să răspund de ce unii preoti si ierarhi ai Sfintei Biserici comit nedreptăţi şi smintesc prin comportamentul lor. Mă simt si eu printre ei, cu păcatele mele, dar nu ca eretic. Întotdeauna a trebuit să găsesc o scuza sau un motiv, intr-un mod protector, pentru a nu denigra slujitorii si Sf. Biserică. Acum, când ca ierarhi ne-aţi trădat intr-un mod mişelesc Ia acest „sinod” din Creta, ba ati mai implicat si preotii, cerându-le să nu vorbească credinciosilor despre hotărârile luate cu acest prilej, acum când aţi pus lumina sub obroc, nouă oare ce ne rămane de făcut?! Să aşteptăm să vorbească pietrele?… (…) Ati intrat prin usile imparatesti in Sf. Altar al Catedralei Arhiepiscopale cu un episcop eretic armean, ati ingaduit sa-i binecuvinteze pe credinciosi, iar acestia să-i sarute mana.
Botezati prin stropire si ingăduiti ca preotii să boteze Ia fel, si nu prin afundare de trei ori in cristelnită.
Ati binecuvantat si sustinut intalnirile ecumeniste pe tot cuprinsul Eparhiei.
Ati ingăduit tacit savarsirea de cununii mixte de către unii preoti ai Eparhiei Romanului si Bacăului.
Ingaduiti ca vinul folosit pentru Sf. Euharistie să provină din comert (acesta având diverse adaosuri).
Toate acestea le-am observat si le spun cu toată durerea. În anul 2003, 18-19 octombrie a avut loc in Romania un referendum prin care se cerea fiecarui cetatean sa-si exprime acordul sau dezacordul privind revizuirea Constitutiei. In Legea nr. 429 din oct. 2003, emisa de Parlamentul Romaniei, gasim la art. 145: „(1) Aderarea Romaniei Ia tratatele constitutive ale Uniunii Europene, in scopul transferării unor atributii catre institutiile comunitare, precum si al exercitarii in comun cu celelalte state membre a competentelor prevazute in aceste tratate, se face prin lege adoptata in sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului, cu o majoritate de doua treimi din numarul deputatilor si senatorilor. (2) Ca urmare a aderarii, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum si celelalte reglementari comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate fată de dispozitiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.” Ca să devină lege aceste articole, erau implicati si unii ierarhi care trebuiau să incurajeze cetăţenii să meargă Ia vot.
La aceeasi data era prevazuta si sfintirea bisericii Sf. Dimitrie din Bacău. Coincidentă?! Aproape de usa bisericii era plasata urna de vot; după ce credinciosii erau indemnati să treacă prin Sf. Altar, să sărute Sf. moaşte, Ia iesire Ii se cerea să-si exprime acordul „fărădelegii”. Atunci, ierarhii nostri ne-au invatat să facem primii paşi spre Europa atee/eretică si să ne inchinam ei
”, a scris preotul Elefterie pe data de 17 august.

Regret că ai luat o decizie pripită și iresponsabilă, declarându-te rupt de Biserica mântuitoare cea care te-a purtat la sânul ei atâta vreme și te-a hrănit cu atâta dragoste, ieșind de sub omoforul oblăduitor care te-a ocrotit atâta vreme. Până acum ai fost la adăpostul unei cetăți. De vreme ce ai ales libertatea, vei simți asperitatea pustiului și vei înfrunta singur ispitele și furtunile lumii deșarte, stăpânită de diavoli.
Credeam că ai discernământul să distingi esențialul de non esential, dar n-ai avut, asumându-ți un text sectar, plin de erori dogmatice, canonice și eclesiologice pe care l-ai semnat.
Ți-ai semnat de fapt, singur în mod deliberat, calitatea de fiu risipitor. Se vede simplitatea gândirii tale, refuzând dialogul și contorsionând Adevărul mântuitor.
Cea mai mare eroare care ai comis-o este că te-ai erijat în a fi un fel de „papă infailibil”, spălând mințile unor credincioși, îndoctrinându-i cu un ultraortodoxism bolnăvicios, substituindu-te lucrării lui Dumnezeu în lume. Să știi că nu ți s-a dat puterea de a trimite în Iad sau în Rai pe cineva, înlocuind iubirea cu ura, pacea cu războiul, liniștea cu gâlceava
”, a fost răspunsul IPS Ioachim.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

23 Comentarii

  1. Neagu eugen

    Il sustin

    Răspuns
  2. Dominte Tiberiu

    Il sustinem pe parintele si duhovnicul nostru Elefterie

    Răspuns
  3. dorel sosoi

    il sustin pe parinteleElefterie

    Răspuns
  4. Nenea

    Daca nu-i dati pace Parintelui Elefterie o sa mai facem proteste pana o sa ne convingem ca e lasat in pace !

    Răspuns
  5. emil

    Il sustin pe parintele Elefterie

    Răspuns
  6. andrei ion

    AM STUDIAT LISTELE CELOR CARE AUSEMNAT SI SUNT PERSOANE CARE NICI NU STIU PENTRU CE AU SEMNAT.PLUS CA MAJORITATAEA PROTESTATARILOR NU FREGVENTEAZA PROGRAMUL LITURGIC DE LA CATEDRALA CEL PUTIN INSEARA ASTA AM VAZUT OAMNEI PE CARE NU I /AM VAZUT NICIODATA!
    https://basilica.ro/patriarhul-antiohiei-vine-in-romania-vizita-oficiala-in-perioada-23-sept-1-oct-2016/
    Patriarhul antiohiei si georgiei nu au participat la sinodul de la Creta si vin Romania la invitatia PF.DANIEL PATRIARHUL ROMANIEI .INTREBARE PENTRU RAZVRATITI!SUNT ERETICI SAU NU?

    Răspuns
    • andrei ion

      veti avea experienta negativa a celor de la iasi care au esuat prin faptul ca totul a fost un fals…marsav impotriva mitropolituluide de la iasi….

      Răspuns
    • Ciprian rezvratit si prigonit ptr. Hristos

      Parinte Andrei cu durere in suflet si o mare scarba asist de ceva vreme la o reprezentatie jalnica care nu ma asteptam de la un monah sa o vad , in primul rand dusmanul este diavolul care cu toti dupa puterile noastre si cu ajutorul sfintei treimi ne luptam, oare dvs. a-ti terminat lupta cu satana si a-ti luat oamenii la razboit ? ptr . asta v-ati facut monah ?. Ortodoxia este religia iubirii a dragostei si milei fata de aproape, iar sfintii parinti spun , va rog sa retine-ti MANIOSUL DEGRABA CHEAR DACA AR INVIA UN MORT TOT NU AR AVEA PARTE DE IMPARATIA LUI DUMNEZEU , a-ti studiat listele pentru a va razbuna pe cei care au semnat dealtfel saracii cantareti care au semnat au si fost urecheati , majoritatea protestatarilor erau medici, directori de scoli functionari , pensionari cu studii superioare , farmacisti , asistenti medicali, juristi, avocati si oameni simpli fara studii dar cu frica de Dumnezeu si cu dragoste duhovnic. Fericiti cei prigoniti ptr dreptate, va intreb fara atacuri personale caci dorim cu totii sa ne mantuim unde erati cand am stat in focul sectarilor hulind cele sfinte batjocorind ortodoxia cautand sa ma apar sa invat de ce sunt ortodox de ce sarbatoresc Duminica etc.? la adapost de cetate nu ?, am avut impresia ca doriti sa ne mantuim dar BATEA-VOI PASTORUL RISIPISE-VOR OILE, este timpul sa se desparta oile de capre , oile prin natura lor sun blande nu se razbuna suporta intemperiile si bata ciobanului cu darzenie , – caprele prin natura lor sunt indraznete neastamparate jucause nestatornice si atunci va intreb fara a va judeca (este ingaduita critica desavarseste opera , judecata nu) unde va situati in ce turma va asezati?. In continuare NU VOI MURI VIU VOI FI SI VOI POVESTI LUCRURILE DOMNULUI, stiu ce rugaciune a-ti facut in catedrala stiu ca a-ti bruscat si alungat batranele impreuna cu paznicul zelos care Duminica a telefonat la jandarmerie desi era pasnic , totul pasnic, totusi nu sunt manios nu urasc pe nimeni si spun A DOMNULUI ESTE RAZBUNAREA SI A DOMNULUI ESTE MILA , nadajduiesc ca doriti sa beneficiati de mila Domnului ? si eu , care sunt razvratit pentru Hristos , apropo razvratit si prigonit pentru Hristos va dau voie sa-mi spuneti asa, va rog sa iertati eventualele greseli gramaticale , nici macar studii superioare nu am, darmite doctorate teze etc, pacatos sunt , mandru sunt , lenes sunt , dar ERETIC nu sunt caci nu sunt despartit de Dumnezeu si nici de ORTODOXIE.
      In incheiere dorim cu totii sa ne mantuim caci cea mai mare durere a lui Dumnezeu este iadul, iara daca suntem eretici cu tot cu arhierei si cu scriptura la subrat la iad cu totii. Doresc pace liniste sufleteasca , mila dumnezeiasca peste toti , si peste cei buni si peste cei rai stiuti numai de Dumnezeu ,dupa cum am mai spus cu multa durere si scarba de ce se afla in ograda noastra UN RAZVRATIT SI PRIGONIT PTR. HRISTOS Amin.

      Răspuns
    • Oana

      Nici macar nu cunoasteti gramatica limbii romane. Va rog sa va abtineti de la comentarii, domnule!

      Răspuns
  7. andrei ion

    Va luptati cu Nevazutul si e pacat ca nu aveti alte griji.E toamna!pregatiti-va de iarna!asigurati hrana la copii si familie…aveti familii si mai ales copiii! rugati-va ca e mai bine toti .Nu loviti unde nu trebuie …..finalitatea nu se stie…manipularea e la ea acasa…

    Răspuns
    • vasile

      Stimate domn, il cunosti pe parintele Elefterie ? Nu asa…din vazute, auzite sau poze….ci ca preot, traitor, duhovnic…..raspuns simplu: da sau nu ?. In rest, muraturile, tocana, zarzavaturile…lasa-le, are grija Domnul sa hraneasca pe toata lumea („. Priviţi la păsările cerului, că nu seamănă, nici nu seceră, nici nu adună în jitniţe, şi Tatăl vostru Cel ceresc le hrăneşte….” Ev. Matei 6/26). Preocupati de mancare uitam de suflet si primejdiile ce-l ameninta. In rest toate bune si Bunul Dumnezeu sa ne lumineze sa vedem boabele de grau din sacul cu neghina.

      Răspuns
      • vasile

        p.s. Il cunosc pe parintele Elefterie de 23 ani. Si da, am semnat lista, impreuna cu sotia, in cunostinta de cauza si impreuna cu mine, o multime de credinciosi ortodocsi care stiau ce semneaza si sunt responsabili de aceasta.

        Răspuns
  8. Adi

    Parintele Elefterie e un supravietuitor ortodox inconjurat de talhari in haine negre care vand Adevarul ca si acum 2000 de ani, pe nimica toata. Iuda a avut remuscari vanzandu-l pe Hristos, dar remuscarile nu l-au mantuit, zace in iad acum.
    Cred ca asta a asteptat Dumnezeu sa se intample, schisma asta, iar acum o sa dea drumul la tavalug peste lume.
    Si i s-a dat satanei sa faca razboi cu sfintii si sa-i biruiasca.
    A pus mana pe ortodoxia oficiala. Au ramas doar supravietuitorii. O sa dureze ceva organizarea Bisericii apoi vine distractia, razboi atomic etc. O sa vedem ce-o mai fi.

    Răspuns
  9. vasile

    Cunoscandu-l bine pe parintele Elefterie, imi permit sa inserez mai jos, o situatie prin care a trecut Sf.Ierarh Vasile cel Mare:

    „Toată grija şi atenţia lui Vasile era să liniştească lucrurile şi să pună în evidenţă, faţă de arieni, învăţătura Bisericii. Sfântul Vasile a susţinut lupta Sfântului Atanasie cel Mare contra arienilor şi a apărat învăţătura niceeană, fiind un mare animator în lupta contra arianismului. El a dat lovituri grele acestei erezii. Este remarcabilă în acest sens poziţia pe care a avut-o Sfântul Vasile când l-a întâlnit pe guvernatorul Modest, trimisul împăratului Valens cu misiunea de a-l face să îmbrăţişeze arianismul, sau cel puţin să se împace cu arienii. Când guvernatorul îl ameninţă, arătându-i că o eventuală împotrivire la dorinţa suveranului îl poate duce la confiscarea averii, la exil, la munci şi chiar la moarte, el dă un răspuns care îl uluieşte pe interlocutorul său, dar, în acelaşi timp, îl face să înţeleagă că are în faţă un om demn de toată admiraţia:

    „În zadar mă ameninţi cu confiscarea averii, căci nu vei găsi la mine decât aceste haine purtate şi câteva cărţi. Exilul? De exil nu mă tem, căci tot pământul este al Domnului, Căruia Îi servesc. Muncile? Trupul meu este aşa de slăbit, că o singură lovitură îmi va lua viaţa şi-mi va curma chinurile. Moartea? De ea nu mă tem, căci ea mă va uni mai degrabă cu Domnul meu în fericirea cerească, pe care o doresc atât de mult” (cf. Sfântul Grigorie de Nazianz, Cuvântarea XLIII, 49).”
    Cata asemanare…..Parintele Elefterie izgonit de langa fiii lui duhovnicesti sa nu-i mai „otravesca” cu luarea aminte la pericolele care pasc ortodoxia.
    Fiti convinsi ca, idiferent unde va fi izgonit, parintele se va ruga pentru toti si pentru pastrarea Adevarului Bisericii Lui Hristos. Iar noi, daca vom avea nadejde in Domnul Iisus Hristos, il vom gasi oriunde ar fi si sigur ne va primi cu aceeasi dragoste parinteasca cu care ne-a primit mereu.
    Ii e frica cuiva de prabusirea Dreptei Credinte Ortodoxe si a Bisericii lui Hristos ?. Nu uitati cuvintele Mantuitorului…”….si portile iadului nu o vor birui”. Nadejdea in Domnul, post si rugaciune si vom fi salvati….altfel….mila Domnului.
    Poate plictisesc, dar citez si un Sfant apropiat zilelor noastre care a militat pana la sfarsitul vietii impotriva ereziei ecumenismului: Sf.Paisie Aghioritul.
    Deschideti link-ul de mai jos si cititi cu atentie…..lupta a inceput demult….are nevoie de Marturisitori iar parintele Elefterie este unul dintre ei…sa-i fim alaturi:
    https://sinodultalharesc.tk/sf-paisie-aghioritul-sa-nu-uitam-ca-biserica-ortodoxa-nu-nici-o-lipsa-singurul-ei-neajuns-este-lipsa-ierarhilor-si-pastorilor-seriosi-cu-principii-patristice/

    Răspuns
  10. Ciprian rezvratit si prigonit ptr. Hristos

    Parintele Elefterie a marturisit pe Hristos si nu a lasat sa fie batjocorita cea mai nepretuita comoara a noastra ORTODOXIA, tine-ti minte voi lupi in piei de oaie despre care de mult sa proorocit HRISTOS ESTE ORTODOX.

    Dintre florile frumoase ale-ntregii ortodoxii
    N-ati ales-o pe nici una
    Ati ales in schimb sa luati
    De pe campuri seci , pustii
    O prea poleita floare dar urat mirositoare
    Cu tulpina mare lata
    Radacina ramificata
    Dar va-ntreb se poate oare
    Sa-nfloreasca ca si o floare
    A iubitei Ortodoxii?.

    Răspuns
  11. Maria

    Cum a fost primit fiul risipitor de tatal?Sa zicem ca daca IPS Ioachim considera ca Parintele Elefterie „a gresit”nu i se cuvenea sa fie transferat acolo.Ii trebuia legal doar o mica mustrare.Se vede fratilor clar ca s-a razbunat si ca cel mare are rautate.Un Adevarat Pastor nu ii cerea cont pentru nimic.Acum Ips ar trebui sa-si ceara iertare pentru rautatea lui si sa-l aduca pe Parintele nostru drag care este Marturisitor.Iertati-ma!

    Răspuns
  12. Adi

    Ce **** acest andrei ion. A verificat el listele. 🙂 Eu si altii din cei de pe liste venim la Episcopie cu mult timp inainte de a fi venit el aici. El e nou si se mira ca nu cunoaste oamenii, ce ****, dar care stie sa jigneasca, sa minta si sa calomnieze. Parintele Elefterie tine legatura si cu credinciosi din strainatate si din alte localitati de multi ani de zile. Si ii dau tare cu studiile si argatii PS Ioachim si Ioachim. Hristos-Dumnezeu a avut studii? Apostolii lui Hristos si multi alti sfinti au avut studii? Erau plini de Duhul Sfant si marturiseau adevarul si pana azi Duhul Sfant graieste prin cei curati, plini de adevar, nu prin cei cu studii. Cei ce invoca studiile se vadesc a fi persoane mandre, arogante care jignesc cu usurinta deoarece nu au smerenie; smerenia e calitatea de baza a unui crestin nu studiile. Cu adevarat, sunteti lupi imvmbracati in piei de oaie, cu o gandire deloc ortodoxa, voi nici nu va dati seama ca aberati, sunteti intunecati si ii prigoniti exact pe acei putini care mai sunt lucizi si marturisesc Adevarul in acest ocean actual de minciuni.
    ADMIN: Acest comentariu a fost moderat fiindcă nu respectă regulile înRoman.ro. Fiecare om are dreptul de a-și exprima părerea, dar fără a recurge la apelative indecente.

    Răspuns
  13. Elena

    Sa-l intareasca Bunul Dumnezeu si sa-l ocroteasca pe parintele Elefterie, marturisitorul.

    Răspuns
  14. ortodox

    Exact aceleasi cuvinte le-a spus marti seara acest Andrei Ionita. Vorbea cu paznicul, vazand multa lume adunata in fata chiliei parintelui, ca nu avem de pus zarzavat acasa??? Asta il preocupa pe el, hrana noastra!
    Rapunzandu-i la afirmatia referitoare la faptul ca nu-i cunoaste pe multi dintre ”protestatari”, ii spun ca nu toti frecventam (nu ”fregventam”) catedrala episcopala, suntem si din alte parohii. Chiar daca parintele Elefterie nu ne este duhovnic, ortodocsii adevarati il sustin cu toata taria pe acest marturisitor al zilelor noastre. L-ati izgonit intr-un mod viclean, neavand – nu curaj, caci sunteti f. curajosi, – ci v-a fost de presa, sa nu stricati imaginea arhiepiscopiei. Vai de voi! O sa dati socoteala in fata Marelui Judecator. Noi stim f. bine pentru ce am semnat, s-ar putea sa nu stim ce ni se va intampla pentru ca am semnat!

    Răspuns
  15. Adi

    Acesti preoti care la unison jignesc lumea si il jignesc si pe Pr. Elefterie nu s-au intrebat niciodata de ce Pr. Elefterie era singurul duhovnic de la Episcopie, care era cautat de zeci de ani de oameni pentru sfat si spovedanie? Pentru ca era singurul care avea intelepciunea si rabdarea sa faca asta si lumea vede lucrul asta. Acum ei il indeparteaza in loc sa ii ceara sfat si cu smerenie sa ii ceara iertare caci duhovniceste e cu multe clase peste ei. Toti marii duhovnici si sfintii au luat atitudine impotriva ecumenismului iar azi preotii pacalesc lumea dar numai cei care nu au treaba ii cred, cei care au frica de Dumnezeu, chiar pacatosi fiind, ii vor lepada pe acesti invatatori eretici, ecumenisti ca pe niste haine rupte si nefolositoare, cârpe.

    Răspuns
  16. Maria

    In urma cu 2000 de ani , Domnul nostru Iisus Hristos a fost vindut tot de marii episcopi. Asadar istoria se repeta.Crestinismul are nevoie de preoti precum dreptul nostru pr, Elefterie.

    Răspuns
  17. Maria

    Daca il iubim pe Pr Elefterie,haideti fratilor sa-l lasam macar o saptamana in pace,stim cu totii ce perioada grea a avut.Nu a avut timp nici sa se aranjeze acolo la chilie.Chiar are nevoie sa se reculeaga.Iertati-ma!

    Răspuns
  18. Un grup de fii duhovnicesti carora le-a fost ignorate semnaturile !

    Dupa 30 de zile vom face din nou protest la Arhiepiscopie daca nu-l vom revedea la Arhiepiscopie si nu-i ve-t da pace si va fi plin de lume la Arhiepiscopie si ve-t fi stransi cu usa pana-i ve-t da pace Parinelui Elefeterie ! Suntem decisi sa nu mai participam la Slujbele ce se vor randui la Arhiepiscopie si va vom da in judecata pentru ca ingraditi libertatea la exprimare si opinie a unui om daca dupa 30 de zile Pr.Elefeterie nu se fa afla la Arhieiscopie !

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.