Directorii de școli vor da concurs

de | 11/09/2016 | Județean

Directorii de școli din 142 de unități de învățământ din județul Neamț vor trebui să treacă de un concurs pentru a putea rămâne în funcție. Concursul se va organiza în baza metodologiei privind organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar, aprobată prin Ordin al Ministerului Educație, în ultima zi a lunii august.

În total este vorba despre vacantarea și socaterea la concurs a 199 de posturi de directori și directori adjuncți, dintre care 142 de poturi vacante pentru funcția de director și 57 de posturi vacante pentru funcția de director adjunct.

Dosarele candidaților se vor depune electronic în perioada 13 septembrie – 2 octombrie, conform procedurii de înscriere electronica a candidaților pentru ocuparea funcțiilor vacante de director / director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar de stat, care va fi disponibilă pe site-ul inspectoratului școlar județean www.isjneamt.ro. Proba scrisă va avea loc în data de 12 octombrie. Probele de interviu și evaluare a curriculum-ului vitae se vor desfășura în perioada 17 octombrie – 17 noiembrie, în locațiile stabilite de inspectoratul școlar.

Concursul are două componente: una naţională şi una locală. Prima componentă presupune susţinerea unei probe scrise, care constă în rezolvarea în maximum 120 de minute a unui test-grilă elaborat de Ministerul Educației. Cu acest prilej vor fi evaluate aptitudinile cognitive şi competenţele manageriale ale candidaţilor, ambele cu o pondere de 50 la sută, potrivit noii metodologii. Ulterior, la nivelul comisiilor judeţene şi cu monitorizarea observatorilor desemnaţi de minister, candidaţii vor susţine alte două probe: analiza CV-ului, respectiv interviu în faţa comisiei de concurs, în care se apreciază scrisoarea de intenţie, calitatea şi susţinerea de către candidaţi a ofertei manageriale şi a unui plan operaţional pentru un an.

Până acum, directorii de școli au ajuns în funcții ca urmare a faptului că erau numiți pe post de conducerea Inspectoratului Școlar Județean. În județul Neamț, cele mai recente numiri de acest fel au avut loc  cu doar câteva zile înainte de aprobarea noii metodologii pentru concurs.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.