Expoziție la Muzeul de Istorie: Crucea în viața creștină

de | 14/09/2016 | Local

Muzeul de Istorie Roman găzduiește, timp de o lună, o expoziție intitulată ”Sfânta Cruce în viața creștină.” Expoziția din casa Fălcoianu a fost deschisă printr-un simpozion în care s-a vorbit despre istoria și simbolistica acestei forme de manifestare a creștinismului. Crucea este un obiect pe care îl asociem cu religia creștină dar, studiind cruci din diferite secole și din diferite zone, se poate face o trecere prin istorie și se pot observa inclusiv tehnicile artistice ale vremurilor. Cel care a deschis simpozionul a fost Iulian Ghercă, noul director al Complexului Muzeal Județean Neamț.

Este un prilej de bucurie pentru mine să salut comunitatea din Roman, pe dumneavoastră astăzi, prin participarea la această expoziție aș spune de mare importanță prin natura ei cel puțin duală: o dată cu caracter cultural-istoric și o dată plină de încărcătură spirituală. Nu vreau să intru în detalii, nu vreau să mă pronunț prea mult, însă eu consider că Sfânta Cruce reprezintă, finalmente, un simbol al iubirii și al jertfei supreme, astfel că expoziția ne prilejul și unei reflexii pe care trebuie să o facem fiecare dintre noi și ne dă prilejul să pornim o discuție care permite actualizarea unor valori poate uitate în sociatatea de astăzi”, a declarat Iulian Ghercă, directorul Complexului Muzeal Județean Neamț.

Iulian Ghercă, directorul Complexului Muzeal Județean Neamț

Iulian Ghercă, directorul Complexului Muzeal Județean Neamț

Mulțumesc conducerii muzeului, dar mai ales celor locali, de aici, din Roman, pentru implicarea deosebită în activitățile culturale și, iată, religioase ale urbei. Un titlu deosebit al expoziției – dorim să vorbim despre Sfânta Cruce și despre însemnătatea, simbolistica ei în viața creștinului. Mă bucur că de data aceasta am ieșit din careul bisericii și am venit cu biserica aici, în complexul muzeal. Mă simt ca într-o biserică, ca într-un sfânt altar, deoarece suntem înconjurați de atât de multe cruci, care au o greutate nu doar istorică, ci au o greutate emoțională și, bine-nțeles, artistică deosebită”, a precizat preotul Dragoș Munteanu, protopop de Roman

Avem câteva lucruri puse în vitrină care aparțin tradiției noastre catolice. Am privit, cred, nu o dată crucea. Expoziția ne invită să privim astăzi mai multe cruci care apațin diferitelor tradiții. Eu v-aș invita – o facem, poate, prea rar sau niciodată – v-aș invita să vă imaginați privindu-vă în oglindă; dar nu doar fața, ceea ce ne interesează mai deosebit, dar chiar trupul. Uitați-vă că este o cruce. Nu știu cât am reușit vreodată să ne privim în întregime și să vedem că Dumnezeu ne-a făcut cruce”, a spus preotul Pavel Chelaru, de la biserica ”Sf. Tereza” Roman.

expozitie-crucea-in-viata-crestina-1

Au mai luat cuvântul purtătorul de cuvânt al Primăriei Roman Constantin Cudalb, profesorul universitar Alexandru Barnea, expertul UNESCO Florin Filip, preotul Florin Țuscanu. La organizarea expozției au ajutat preoții Ionel Doru, Vasilică Irimia de la Bozienii de Sus , Gheorghe Ouatu de la Văleni, Pavel Chelaru și Florin Țuscanu, precum și preșdintele Comunității Rușilor Lipoveni din Roman, Eusehnie Cărpușcă.

Expoziția va putea fi vizitată până la jumătatea lunii octombrie.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.