Câtă economie de energie vrea să facă Primăria în următorii patru ani

de | 15/09/2016 | Local

Energia durabilă este un concept destul de arid, dar importanța acestuia este confirmată de toți actorii implicați. Mai exact, depinde de noi dacă vom planta un copac azi, pentru ca cei de mâine să poată respira un aer mai puțin poluat. Aceasta a fost esența unui seminar ce a avut loc azi, la Roman. La seminarul organizat la Primăria Roman în cadrul proiectului ”Orașe verzi – Regiuni verzi” au participat reprezentanți ai mai multor primării din Regiunea Nord-Est, dar și experți din cadrul Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord Est. Activitatea a fost organizată de Terra Mileniul III, în parteneriat cu municipiul Roman și cu o co-finanțare asigurată printr-un grant din partea Elveției.

Proiectul Orașe verzi – Regiuni verzi își propune să contribuie la sprijinirea municipiilor și regiunilor ce doresc să-și reducă amprenta de carbon, să clădească un parteneriat durabil între partenerii elevețieni și români cu scopul de a identifica soluții potrivite pentru tranziția către o economie verde. Municipiul Roman a dorit, astfel, să se alăture orașelor care luptă în prima linie împotriva combaterilor schimbărilor climatice prin aderarea la Convenția Primarilor, principala mișcare europeană în care sunt implicate autoritățile locale și regionale ce se angajează în mod voluntar pentru creșterea eficienței energetice și utilizarea surselor de energie regenerabilă. Motivele aderării municipiului Roman la Convenția Primarilor includ, în principal, dorința de a transforma municipiul Roman într-un oraș verde, prin abordarea resurselor sale într-un mod rațional, cu scopul de a asigura un viitor energetic, competitiv și durabil”, a precizat primarul Laurențiu Leoreanu.

Suntem o organizație neguvernamentală, de protecția mediului, o organizație foarte critică. Dar astăzi, venind la Roman, la acest seminar, nu vom fi critici, pentru că nu avem ce să criticăm. Eu aș vrea să felicit Primăria Roman, pe domnul primar care ne-a susținut de la bun început, din prima clipă a proiectului a fost alături de noi la toate evenimentele și nu în ultimul rând echipa din cadrul primăriei cu care am avut și avem o colaborare de excepție. Nu a existat niciun fel de barieră în implementarea acestui proiect, ba dimpotrivă, o echipă proactivă, care să vină în întâmpinarea noastră și care să dorească tot timpul să facă mai mult. Deci, pentru mine, la un moment dat, a fost o surpriză că Romanul s-a clasat pe poziția unu în clipa în care s-a făcut evaluarea municipalităților care să intre în acest program”, a declarat Lavinia Andrei, președinte Terra Mileniul III.

Un expert din cadrul organizației a prezentat cum au fost obținute informațiile pe baza cărora s-a creat planul de acțiune pentru energia durabilă. ”La Roman au fost colectate date din perioada 2010 – 2015 pentru câteva dintre sectoarele care, teoretic, ar putea fi incluse în planul de acțiune. Și-au fost colectate date cu privire la clădirile municipale, privind clădirile terțiare, clădirile rezidențiale și iluminatul public și s-au colectat date privind consumul de energie electrică și de gaze naturale. Aici trebuie să recunosc viteza cu care s-au mișcat colegii din grupul de lucru. Nu este foarte ușor, și am constatat din felul în care am lucrat cu celelalte municipalități, nu este foarte ușor să se lucreze cu furnizorii de utilități, furnizorii de energie, furnizprii de gaze naturale, mai ales atunci când vorbim despre solicitări de tipul dă-mi și mie, te rog, energia electrică furnizată pentru consumatori rezidențiali”, a explicat Liviu Gheorghe.

Municipiul Roman își propune ca, până în anul 2020 să scadă emisiile de CO2 cu 20% față de anul de referință 2012. Acest lucru înseamnă un consum de energie electrică mai mic cu 6.457 MWh și un consum de gaze naturale mai mic cu 39.867 MWh față de cel înregistrat acum patru ani. Administrația locală vrea să realizeze consumuri mai mici de energie prin anveloparea blocurilor de locuințe și a clădirilor publice.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.