Preotul Elefterie Tărcuță sancționat 30 de zile

de | 15/09/2016 | Local, Religie

Un preot din cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului a fost sancționat pentru 30 de zile, din cauza pozițiilor sale publice față de arhiepiscopul Ioachim Băcăuanul. Este vorba despre protosinghelul Elefterie Tărcuță, cel care susține că anumite hotărâri luate în cadrul Sinodului din Creta – htărâri aceptate și semnate inclusiv de IPS Ioachim – sunt de natură a distruge ortodoxia.

Preotul Elefterie a fost trimis, timp de 30 de zile, la mănăstirea Zemeș din protopopiatul Moinești, adică tot în cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Conform procedurilor, în această perioadă monahul are datoria de a se gândi la faptele sale și la modul în care va acționa pe viitor. După cele 30 de zile, preotul Elefterie se va prezenta în fața unui consistoriu monahal și va spune dacă își menține poziția. În funcție de răspunsul său, consistoriul va lua o decizie.

Despre chestiunile ce îl nemulțumesc pe protosinghelul Elefterie Tărcuță, înRoman.ro a scris aici. Reprezentanții Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului au precizat că vor oferi un punct de vedere asupra situației zilele următoare. Cei care nu contestă Sinodul din Creta sunt de părare că parte a crștinilor ortodocși sunt dezinformați, întrucât documentele contestate nu au fost publicate oficial și situații neschimbate de multă vreme ar fi aduse acum în atenție drept elemente de noutate.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

5 Comentarii

  1. cristi

    Va apreciez pentru obiectivitate.Sunteti singura sursa din Roman care ati preluat aceste framantari,in conditiile in care se practica o lipsa de transparenta si un blocaj informational.

    Răspuns
  2. Nenea

    Vom trai vremuri grele !

    Răspuns
  3. David David

    A fost comunicata decizia IPS Ioachim Bacaoanul legat de Parintele Elefterie Tarcuta.V-a fi mutat da la Arhipeiscopia Romanului la o manastirea din judetul bacau,30 zile sanctiune(oprirea de la savarsirea tuturor lucrurilor sfinte).Invocand o serie de canoane scoase din pretext insotite si de cateva abuzuri s-a luat aceasta decizie,fara ca macar sa se gandeasca la bietii oameni care au cerut ca duhovnicul lor sa ramana alaturi de el! Semnaturile stranse cat si cerere de a intra in audienta au fost ignorate si aceasta decizie a fost luata.

    Cred ca ar trebui sa fim alaturi de acesti oameni minunati,stalpi ai bisericii care lupta pentru pastrarea credintei!Sa facem si noi ceva,pentru ca asta depinde de noi toti

    Iata si alte cateva detalii primite printr-un email:

    Da, e o manastire a Inaltarii Domnului, pe munte, frig tare acolo, obste cu probleme.

    O ucenica de-a lui – doctorita – m-a rugat in seara asta sa il rog sa accepte sa il interneze la Roman, sa stea o perioada in spital, ca si asa e in varsta. El insa a zis ca merge la surghiun. se lasa in voia lui Hristos cu totul. Eu cred ca se va sfinți repede. Deci e pregatit de orice, inclusiv de mucenicie. MARE OM.

    Răspuns
  4. Ciprian rezvratit si prigonit ptr. Hristos

    Se urmareste caterisire miseleste a parintelui Elefterie ,” ca sa nu mai miste nimeni in front” , noua ca si credinciosi ni se incalca grosolan dreptul la spovedanie si la alegerea duhovnicului. Stim cu totii ca spovedania este una din cele sapte taine ale bisericii ortodoxe si nu se face oricum si la oricine , fiecare are dreptul sa-si aleaga duhovnicul ca sa poata spovedi sufletul , la unii cu boli mai grele se cauta un duhovnic mai iscusit , in acest context ce fac batranii sau bolnavii carora li-sau mutat duhovnicul ? Din punctul meu de vedere lucrurile sunt clare si declar urmatoarele :

    1- Toti episcopii, mitropoliti , patriarhi semnatari la sinodul din Creta au semnat fara sa ne intrebe in numele nostru
    2- Nu au informat credinciosii in prealabil ce se lucreaza la sinod si ce se schimba, sau semneaza.
    3- Indepartarea duhovnicului protos .Elefterie a fost facuta abuziv din razbunare si din rautate.
    4-V-ati interpus in mod direct si rautacios intre Dumnezeu si credinciosi prin intreruperea spovedaniei si momentan imposibilitatea de a o exercita, drept pentru care o sa dati seama in fata lui Dumnezeu.
    5-A-ti preferat manat de ambitii personale si orgoliul masculin dus la extrem sa nu dati ochii cu credinciosii , fara a intreba macar unul ce se intampla sau de ce a semnat sustinerea parintelui Elefterie.
    6 O buna parte de credinciosi au ramas nespovediti sau nu au unde sa se spovedeasca ptr. ca nu toti merg la preotii de mir , este o chestiune personala si facultativa , nu puteti obliga omul sa mearga int-un anumit loc .
    Aruncand un ochi fugitiv va face-ti vinovati de ingradirea unor drepturi care confortm art. 245 si 246 din codul penal se pedepseste cu inchisoare de la – la va las sa studiati, plus incalcarea drepturilor omului.
    Cea mai mare amenintare la adresa Ortodoxiei vine de la ORTODOCSII ECUMENISTI, ORTODOCSI NEINFORMATI sau delasatori (nu ma bag , nu stiu nu am studiat problema).
    Prin urmare biserica Ortodoxa nu este reprezentata numai din Patriarh, Mitropolit ,Arhiepiscop , ci mai suntem si noi madularele care mai avem un cuvant de spus.
    NU ECUMENISMULUI,RAMANEM ORTODOCSI CURATI , RAMANEM IN ADEVAR CARE ESTE HRISTOS CARE ESTE ORTODOX. Amin.

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.