Nemțeni săltați de DIICOT pentru că au cerut bani în numele unor vedete TV

de | 11/10/2016 | Județean, Justiție

Procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Suceava  împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară  din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava au efectuat marți, 11 octombrie, cinci percheziții domiciliare, dintre care patru  pe raza județului Neamț  și una pe raza județului Cluj, având ca scop destructurarea unui grup infracţional organizat specializat  în săvârşirea  infracțiunilor de fals informatic și fraudă informatică.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că  în perioada 2015 –2016, patru suspecţi s-au constituit într-un grup infracțional organizat în cadrul căruia au acționat în mod coordonat, prin crearea de conturi fictive într-o rețea de socializare pe numele altor persoane – vedete TV –, postând fotografii reale ale acestora alături de informații personale (reale sau fabricate), care,  prin natura lor au cauzat prejudicii morale şi de integritate. În urma introducerii datelor informatice pe rețeaua de socializare, respectiv crearea de conturi fictive pe numele persoanelor publice, membrii grupului infracţional au demarat campanii umanitare nereale cerând sprijin financiar. Astfel, numeroase persoane au accesat respectivul cont și au purtat diverse discuții, unele dintre victime fiind convinse de verdicitatea lucrurilor expuse, transferând pe numele autorilor diverse sume de bani prin servicii bancare de transfer rapid de bani”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Conform anchetatorilor, pe parcursul anului 2015 și anul acesta, până la data de 2 august, pe numele celor patru suspecți au fost efectuate, prin intermediul  serviciilor de transfer rapid de bani, 360 tranzacții de la 273 persoane vătămate  suma totală transferată fiind  în valoare de  33.853,37 USD și 1.000 lei.

Cu ocazia percheziţiilor au fost ridicate șase telefoane mobile, șase cartele SIM, un card de memorie, trei carduri bancare, o unitate de calculator și 15 chitanţe de ridicare bani. Cei cinci suspecți vor fi duși la audieri la DIICOT Suceva.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.