Tavan căzut peste bătrâni imobilizați. Centrul de pe Veronica Micle se închide

de | 03/11/2016 | Local

Șase bătrâni din Centrul de Îngrijire și Asistență Roman (CIA) din strada Veronica Micle, nr. 21, au ajuns la spital, în noaptea de miercuri spre joi, după ce un tavan dintr-o cameră a Căminului s-a prăbușit peste femeile care dormeau acolo.

La fața locului au fost chemați pompierii și personalul medical de către asistenta medicală de gardă. ”Într-un salon unde sunt cazate femei, beneficiare ale centrului, persoane cu handicap parțial imobilizate la pat, s-a prăbușit o parte din tavan. Evenimentul a avut loc la ora 3.15, asistenta medicală de gardă sunând la 112. Personalul centrului a trecut imediat la evacuarea persoanelor afectate, acordându-le primul ajutor până la sosirea echipajelor de urgență. Au fost transportate la spital șase persoane, patru fiind diagnosticate cu contuzii ușoare, iar celelalte două cu atacuri de panică. Beneficiarii din dormitorul alăturat au fost evacuați ulterior, pe holuri, pentru a preveni consecințele unui eveniment similar. Din primele verificări, cauza prăbușirii unei părți de tavan dintr-un salon ar fi fost cedarea grinzilor de susținere din laterale motivat de infiltrațiile de apă produse de-a lungul timpului. Nu a mai existat nici un alt incident similar în acest centru de-a lungul timpului. Conducerea DGASPC Neamț a mers la Spitalul Roman pentru a se interesa de soarta pacienților și se află în acest moment la CIA Roman în vederea stabilirii exacte a împrejurărilor în care s-a produs incidentul și pentru găsirea celei mai bune soluții astfel încât beneficiarii să fie în afara pericolului”, se arată într-un comunicat de presă al DGASPC Neamț.

În urma incidentului de azi-noapte, la Centrul de Primiri Urgențe au ajuns șase victime: două diagnosticate cu atacuri de panică, iar celelalte patru cu politraumatisme, contuzii toraco-abdominale sau plăgi superficiale. Una din cele patru persoane menționate avea în plus și o luxație scapulo-humerală. Persoanele au fost puse sub supraveghere, trei din cele cu policontuzii s-au întors în Centrul de bătrâni, a rămas spitalizată doar persoana care a fost diagnosticată cu luxația scapulo-humerală”, a afirmat dr. Oana Onu, purtător de cuvânt al Spitalului Municipal de Urgență Roman.

Joi dimineață, nu doar Cristina Păvăluță, șefa DGASPC Neamț, a venit la Roman, ci și președintele CJ Neamț, Ionel Arsene. Acolo, cei doi s-au întâlnit cu primarul Laurențiu Leoreanu. Primarul a spus că ar fi disponibilă o clădire lângă fabrica de zahăr, care se află în condiții bune, pentru ca bătrânii de pe Veronica Micle să fie evacuați și mutați în altă parte, așa cum a decis conducerea Direcției de Asistență Socială. ”Cinci dintre răniți s-au reîntors în această dimineață în Centru. Am căutat soluții. Am dispus să evacuăm tot Centrul și să distribuim bolnavii în celelalte centre, până identificăm un spațiu adecvat”, a afirmat Ionel Arsene, președintele CJ Neamț.

Au fost, efectiv, retezate, niște grinzi și a căzut tavanul. Din fericire, nu a murit nimeni. Găsim soluții pentru mutare. Clădirea este în proprietatea Primăriei, dată în administrare CJ Neamț. Cei de aici se vor muta în Centurl de la Trifești și cel de lângă Spitalul de Psihiatrie. Vom da zece paturi, transport și vom asigura paza, este o soluție temporară, vom găsi una pe termen lung”, a spus primarul Laurențiu Leoreanu.

Centrul are 50 de beneficiari, persoane cu dizabilități. Clădirea în care funcționează este una veche, construită în anul 1850, catalogată drept monument istoric. CIA Roman a fost preluat în structura DGASPC Neamț de la 1 octombrie 2016, cu păstrarea personalității juridice. Anterior acestei date, Centrul a aparținut Consiliului Județean Neamț.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.